Neobičan hobi petnaestogodišnje Milanovčanke

 

Konji su joj bili omiljene životinje još od ranog detinjstva. A, kada se nešto voli, onda je sve moguće i sve je izvodljivo. Sakupiti novac od džeparca i kupiti konja, ustajati rano ujutru i odlaziti na ranč. Petnaestogodišnja Emilija Božanić iz Gornjeg Milanovca sve svoje slobodno vreme posvećuje svojim lepim mezimcima, koji je čine srećnom i koji joj ulepšaju svaki dan.

Bliskost, energija i ljubav koju oseća prema Zeki, Vihoru, Cigi i drugima elegantnim ljibimcima na ranču u Grabovici je neraskidiva. U zlatnom odsjaju šume, oprezno prilazimo ograđenoj poljani gde pasu, mašući grivom. Dok je posmatramo kako lagano jezdi na svom ljubimcu,mislimo koliko je hrabrosti i odvažnosti potrebno za ovaj hobi. Jer, jahanje je sport kod koga je dobra komunikacija, šaputanje i bliskost sa konjem neophodna. Sloboda i potpuna ispunjenost preplave čitavo biće, u topotu i vihorskom zaletu tamnookog Cige.

-Uvek sam volela konje i sve svoje slobodno vreme koristim da provedem sa njima. Prvi put sam „prošetala“ na konju kada sam imala četiri godine, na Zlatiboru i tada su mi se veoma dopali. Pre tri godine saznala sam za imanje sa konjima u Grabovici i tu sam počela da treniram, terensko jahanje i da kontrolišem konja. Kako sam oduvek maštala da imam svog konja, kupila sam Zeku, mezimicu, sa kojom sam imala nezaboravne avanture i koja mi je obeležila važan deo detinjstva. Ovih dana jašem Cigu i Lunu, držim časove. Za početak, polaznike upoznam sa konjima i dam im da prošetaju sa njima. Nakon toga im pomognem da se popnu na konja i da ga vode, u zavisnosti od toga koliko je neko slobodan i opušten prilikom prvih susreta sa konjima. Među Milanovčanima vlada interesovanje za ovaj lep sport i hobi. Od devet konja koliko ih je na imanju, svi se razlikuju i svaki ima drugačiji karakter. Ciga je, iako tvrdoglav, miran i veoma pažljiv sa decom, dok je Luna živahnija i voli više da trči. Savet, pri prvom susretu sa konjima je da im ne treba davati ništa iz ruku, jer će se uplašititi i pokušati da vas ujedu –kaže Ema.

Emilija Božanić  Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

U toku su pripreme za današnji čas jahanja, pa ostavljamo Emu da utrenira svoje ljubimce. Svaki trenutak na raspustu koristi da provede sa njima gore, na grabovičkom polju, odakle u bistrim slapovima pada obojena slika grada i tutnji nezaustavljiva snaga Vihora.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

Tags: , ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *