Nezaboravno interkulturno iskustvo iz Srbije

 

Razmena učenika i boravak u porodicama u drugim zemljama je svakako iskustvo koje se pamti. Susret sa drugačijim običajima, navikama i kulturom jednog naroda obogaćuje duh, razbija predrsude i proširuje vidike. Šesnaestogodišnja Jade iz Holandije i Ludvig iz Danske su drugi razred Gimnazije „Takovski ustanak“ u okviru programa razmene učenika. Tokom ove školske godine, oboje su imali priliku da se upoznaju sa našom kulturom, običajima, gastronomijom, kao i da nauče srpski jezik.

-Ono što milanovačku Gimnaziju “Takovski ustanak” izdvaja, jeste saradnja sa Interkulturom i sve interkulturalne aktivnosti koje u školi imamo. Program razmene učenika nije prestao ni tokom pandemije, a trenutno su na godišnjem programu razmene Jade i Ludvig. Oni nam još malo odlaze, a veoma smo zadovoljni kako su lepo naučili srpski. Takođe, dvoje milanovačkih gimnazijalaca u okviru Interkulture boravi na na razmeni u Italiji i TurskojMi ćemo i naredne školske godine imati učenike iz inostranstva, iz Rusije i Francuske pa bih iskoristila priliku da pozovem zainteresovane porodice koje žele da prime inostrane goste –rekla je Marija Veljić, profesor italijanskog jezika.

Marija Veljić, profesor italijanskog jezika  Foto/GM PRESS

Jade i Ludvig rekli su nam svoje utiske o Srbiji i šta im se najviše dopada.

-Ovde je mnogo lepa priroda, hrana je najbolja, a ljudi su otvoreni i uvek žele da pomognu. Imaju više vremena za druženje, u Holandiji se uvek prvo čujemo, pa se dogovaramo kada da se vidimo. Ima slatkiš jedan, mislim, kao vanilica i punjene paprike, to je mnogo ukusno– kaže Jade

Jade, učenica na razmeni iz Holandije  Foto/GM PRESS

Ludvigu se dopadaju: grad, ljudi i domaća kuhinja.

-Sviđa mi se centar grada, ljudi i Central kafić. Od hrane, sarma, to je mnogo lepo jelo

Ludvig, učenik na razmeni iz Danske  Foto/GM PRESS

Jade i Ludvig su se zahvalili svojim domaćinima i porodicama u Gornjem Milanovcu, kao i svojim gimnazijskim profesorima koji su ih učili srpski jezik. Odavde, u svoje zemlje nose uspomene na izuzetno lepu prirodu i vreme, opušteno druženje sa prijateljima i recepte za domaće vanilice i sarmu.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *