Nostalgija za prošlim vremenima

Izložba starih radio i tv-aparata  koji su se nekada koristili u domovima rudničko – takovskog kraja predstavljena je juče u Galeriji Doma kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku.

Postavku iz kolekcije Momčila Paunovića čine aparati stari između 80 i 50 godina. Čuvari uspomena na  neka davna vremena i porodična okupljanja danas su samo deo stilskog enterijera.

Izložba takozvanih „lampaša“, vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla u naše domove, i kada su nam te sprave zaista izgledale kao čarobne kutije u kojima smo zamišljali da žive mali ljudi.

Slušalo se “Veče uz radio”, “Radio Luksemburg”, pratili sportski događaji, a porodice i komšiluk se okupljali da isprate aktuelne događaje, pa je radio program predstavljao ritual svakodnevnog druženja.

“Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, dok nas danas nostalgično vraćaju u prošla vremena, i bude sećanja, najčešće na detinjstvo, kaže Momčilo Paunović, autor postavke.

Na izložbi su predstavljeni radio i tv uređaji iz perioda sredine 20. veka, par tranzistora i jedan vokmen. Među izloženim eksponatima je i prvi televizor (marke “Filips”) u čačanskom okrugu koji je bio u vlasništvu kompanije “Rudnik olova i cinka – Rudnik”.

Svakako jedan od najvrednijhi eksponata je radio uređaj iz 1947. godine koji je bio u vlasništvu francuske novinske agencije “Frans-pres” i koji je punih 35 godina radio bez prestanka. Tu je i prvi srpski radio-uređaj uređaj marke “Kosmaj”, engleski “Ferguson” i nemački “Grunding”.

Izložba starih radio eksponata u Galeriji Doma kulture na Rudniku traje do 1. juna 2021. godine.

 

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *