Nova podrška države politici rađanja

U narednih deset dana biće poznata celovita i sveobuhvatna podrška politici rađanja dece u Srbiji, najavio je predsednik Aleksandar Vučić na instagram-nalogu „budućnostsrbijeav“.

– Želim da obavestim građane da ćemo u narednih deset dana izaći sa celovitom i sveobuhvatnom podrškom politici rađanja dece u našoj Srbiji – napisao je Vučić, i poručio da „sve što radimo nema nikakvog smisla ukoliko ne bude onih koji sve to mogu da sačuvaju i unaprede u budućnosti“. – Ovo što sam napisao biće velika vest, zbog značajnog uvećanja davanja od strane države svim ženama koje se odluče da rode decu.

Predsednik je letos izjavio kako je dobio predloge od ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića da se krene sa izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Kako je tada naveo, iznosi koje država isplaćuje za decu i rađanje bili bi značajno uvećani, ne samo za prvo, već za svako dete. Vučićev predlog bio je da se davanja za svako rođeno dete povećaju na 5.000 evra.

Da je parovima koji se odlučuju za stvaranje porodice više nego potrebna pomoć i materijalna stabilnost jasno je pokazala prošla godina. Tada je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen rekordno negativan prirodni priraštaj, između ostalog i zbog virusa korona. U Srbiji je prvi put rođeno manje od 62.000 beba, dok smo istovremeno imali povećanu smrtnost od oko 115.000 ljudi (uobičajeni godišnji prosek kreće se 102.000 – 103.000). Najviše novorođenčadi bilo je u Beogradskom regionu (17.236), a najmanje u južnoj i istočnoj Srbiji (11.657)

Večernje novosti

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *