Novembar – mesec borbe protiv karcinoma testisa i prostate

Uzroci javljanja malignih bolesti su nepoznati, ali se uviđaju određene pravilnosti u javljanju. Kada je reč o raku prostate, on nastaje kod muškaraca starije dobi, a najčešće je u vezi sa popuštanjem imunog mehanizma i sa hormonskim disbalansom koji se javlja posle pedesete godine života. S druge strane, karcinom testisa je najčešći kod mlađe populacije, između petnaeste i tridesetpete godine, zato što je tu u pitanju embriološko poreklo, neki poremećaj koji postoji još iz mlađeg doba, ističe urolog Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu dr Dragan Petković. Kada je u pitanju karcinom prostate, postoji skrinig koji podrazumeva redovno praćenje zdrave populacije, starije od 50 godina, kod kojih postoji mogućnost da se ova bolest javi, dok kod raka testisa to nije slučaj.

UROLOG FOTO
Dr Dragan Petković, Foto: GM Press

„Tu ne postoji organizovani skrining, ali se preporučuje svim mladim ljudima, posle petnaeste godine, da prate svoje genitalne organe, da pregledaju sami sebe. Sve što primete neobično – uvećanje, otvrdnuće, neravnu površinu, ukoliko napipaju nešto što je neravno, to je već sumnja na postojanje nekog procesa na testisu. Vrlo je važno da šta god primete, da se jave svom lekaru, a on će ih dalje uputiti urologu. Inače, svaka promena na testisu se može smatrati tumorom, dok se ne dokaže drugačije, takav je onkološki stav“, rekao je dr Petković.

On naglašava da je svaki dan i svaka sedmica bitna da se ne bi zakasnilo u lečenju, jer je lečenje karcinoma testisa kod mladih veoma efikasno. U 95% slučajeva je izlečenje kod ovog vida malignog oboljenja uspešno, samo je bitno utvrditi bolest na vreme. U suprotnom, ako se zakasni u dijagnostici, lečenje je veoma otežano.

UROLOG FOTO 2
Foto: GM Press

„Kada je u pitanju karcinom prostate, insistiramo na tome da taj skrining bude redovan, da muškarci stariji od 50 godina idu na redovne preglede kod urologa, bez obzira da li imaju tegobe ili nemaju. U početnoj fazi tegobe od karcinoma su veoma slične benignom uvećanju prostate, a to znači otežano, učestalo ili noćno mokrenje, a nekada dolazi i do nemogućnosti mokrenja. Mogu da se jave bolovi u donjem delu trbuha, u predelu međice, može, mada retko, da se javi krv u mokraći, ali to je onda jak razlog da se obrate lekaru“, naglasio je dr Petković.

Prema njegovim rečima, veliki broj karcinoma prostate, što je izuzetak u odnosu na druge karcinome, nije biološki agresivan, ne širi se. Upravo redovnim praćenjem i otkrivanjem tumora u najranijoj fazi, uz osnovno lečenje kod onkologa, može se živeti kao da ta dijagnoza i ne postoji i isto onoliko dugo, koliko i muškarac koji nema karcinom prostate.

UROLOG FOTO 4
Foto: GM Press

Uprkos tome, ovaj malignitet je, i kod nas i u svetu, po svim statistikama, na trećem mestu kao uzročnik smrtnosti od malignih tumora. Rak testisa je više desetina puta ređi, ali je na neki način mnogo opasniji, jer se javlja kod mlade populacije kojoj tek predstoji život, a što se kasnije otkrije mogućnosti lečenja su vrlo male. Međutim, kada je u pitanju rak prostate situacija je takva da se pacijenti dosta kasno jave doktoru, kada je bolest odmakla i kada radikalno lečenje nije moguće.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *