Novi propis za registraciju BEZ ODLAGANJA stupa na snagu

Vlasnici više od 100.000 vozila u Srbiji biće u velikom problemu da registruju automobil od 5. jula kada će na tehničkom pregledu početi da se meri i količina izduvnih gasova. Kako saznaje “Blic”, saobraćajna policija nije odustala od ove novine, a velika većina linija tehničkih pregleda nabavila je uređaje za merenje.

– Neće biti nikakvih olakšica. Merenje izduvnih gasova na tehničkom pregledu biće uvedeno 5. jula kako je već planirano izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju pre tri godine. Može se reći da već i kasnimo sa tim pravilom tako da bi svako dalje odlaganje bilo kontraproduktivno. Već je 80-90 odsto linija tehničkog pregleda nabavilo uređaje za merenje tehničkog pregleda – ističu u saobraćajnoj policiji.

Mnogi vlasnici vozila se već uveliko spremaju za pooštreni tehnički pregled pa nabavljaju katalizator čija se cena kreće od 50 do čak 1.500 evra zavisno od toga da li je univerzalan, zamenski ili originalan, to jest zavisno od marke automobila.

Imajući u vidu cenu katalizatora, mnogi su videli pooštreni tehnički pregled kao mogućnost za novi unosni biznis pa prodaju ili iznajmljuju ovaj uređaj.

Da je reč o potencijalno profitabilnom poslu dokazuje i akcija MUP-a sredinom februara u Zrenjaninu tokom koje su policajci uhapsili četiri osobe pošto su sa četiri automobila ukrale katalizatore, a sa tri vozila pokušale da skinu ove uređaje. S druge strane, na internetu se mogu naći oglasi na kojima se iznajmljuju katalizatori za tehnički pregled za 15 evra-

-Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizatora? Skupa Vam je opcija ugrađivanja novog? Iznajmite katalizator za period obavljanja tehničkog pregleda. Cena 15 evra (u cenu uračunat i period od 48h, vreme za koje se može ugraditi i otići na tehnički pregled) – glasi jedan od oglasa.

Da bi iznajmljivanje katalizatora moglo da donese dobru zaradu najbolje znaju zaposleni u auspuh servisima koji su dobro upoznati sa trenutnim stanjem katalizatora u Srbiji.

– Najmanje 100.000 vozila u Srbiji ima problema sa izduvnim gasovima. Reč je o automobilima čiji je katalizator začepljen, izvađen ili je zamenjen loncem ili cevlju. Mnogi vlasnici vozila vade katalizator kako bi i uštedeli gorivo. Međutim, pitanje izduvnih gasova nije samo pitanje katalizatora – upozoravaju u jednom auspuh servisu u Beogradu.

Kako kažu, automobil može emitovati nepropisnu količinu izduvnih gasova čak i kada ima ispravan katalizator.

– Ako je motor loš i, na primer, troši litar ulja na 10.000 kilometara, onda katalizator tu ne može ništa da pomogne. Zato bi bilo dobro da MUP precizira šta će se konkretno raditi na tehničkom pregledu u vezi sa izduvnim gasovima od 5. jula. Da li će se tražiti da vozilo emituje propisanu količinu izduvnih gasova ili samo da ima ispravan katalizator – kažu nam u servisu.

Zbog toga mnogi auspuh servisi odlažu sve poslove u vezi sa katalizatorom.

– Na primer, ne mogu da garantujem vlasniku vozila da će proći tehnički pregled kada mu zamenim katalizator ako ne znamo ni šta se konkretno traži na tom pregledu – apostrofiraju u servisu.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *