Obeležen dan oslobođenja Gornjeg Milanovca

Danas je,polaganjem venaca na spomenik „Sloboda“ na Trgu Kneza Mihaila, obeležena 76.godišnjica oslobođenja rudničko-takovskog kraja od fašizma.Na simboličnoj ceremoniji, organizovanoj u skladu sa epidemiološkim merama, vence su položili Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici  opštinske organizacije Saveza boraca NOR-a, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vladimir Jovanović, član Udruženja Saveza boraca NOR-a 1941-1945

– Savremenik sam dosta događaja, ovde smo održavali Sabore boraca-na trgu su se postrojavali borci,gde je u stroju bilo po hiljadu ljudi. Dolazili su pripadnici Sekcije boraca iz brigada koje su učestvovale u oslobođenju Milanovca, iz Beograda uglavnom, tako da je to bila jedna svojevrsna manifestacija. Na žalost, sve ih je manje među živima, svega nekoliko desetina, oni polako odlaze u večnost kao naši slavni ratnici-priča sa setom Vladimir Jovanović, član Udruženja Saveza boraca NOR-a 1941-1945.

Iako okolnosti ne dozvoljavaju da se Dan oslobođenja  svečanije upriliči, članovi pomenutih organizacija, uz podršku lokalne samouprave, potrudili su se da podsete na važnost današnjeg datuma, čuvajući od zaborava naše pretke koji su položili živote za slobodu svoje otadžbine.

– Naš je dug da se sećamo, da poštujemo žrtve, kako one koji su poginuli u direktnim borbama za oslobođenje, tako sve one koji su stradali na drugim stratištima – rekao je Jovanović.

Zahvaljujući hrabrosti srpskih boraca u Drugom svetskom ratu, od 17.septembra 1944.godine, Gornji Milanovac je slobodan grad.

GM Press / KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *