OBELEŽEN DAN SLUŽBE TELEKOMUNIKACIJA

Povodom Dana službe telekomunikacija u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu, danas je održana vojna svečanost.

20. septembar određen je za Dan službe telekomunikacija odlukom načelnika Generalštaba Vojske Srbije od 19. januara 2008. godine. Na taj dan je, na predlog ministra vojnog generala Božidara Terzića, 1916. godine doneta “Uredba o vojnom telegrafu”. Ovom uredbom veza se izdvojila kao samostalni rod vojske. Prema rečima komandanta Centra za obuku veze i informatike, potpukovnika Nenada Dražinca, zadatak službe telekomunikacija u protekle 104 godine ostao je nepromenjen, a sadržan je u obezbeđenju neprekidnih, kvalitetnih i zaštićenih veza za potrebe sistema komandovanja u Vojsci Srbije.

Komandant Centra za obuku veze i informatike, potpukovnik Nenad Dražinac

Neću govoriti koliko smo lica osposobili u proteklom periodu, koliko je njih iz centra izašlo naoružano znanjem i veštinom da vlada i prenese informaciju u realnom, što je i strategijska prednost za svaku stranu u sukobu. Ali ću se pohvaliti da smo prvi u Vojsci Srbije dobili pokretni komutacioni čvor bataljonski, koji je namenjen za komunikaciju govora i podataka između korisnika, kao i ostvarenje komunikacije između komande bataljona sa pretpostavljenim, odnosno potčinjenim jedinicama. Na njemu ćemo bazirati sve naredne obuke i kurseve.” – rekao je Dražinac.

Iako je ovu godinu obeležila pandemija, komandant potpukovnik Dražinac rekao je da su svi zadaci u potpunosti profesionalno izvršeni, uključujući i one koje je pred vojsku postavila vanredna situacija. On se zahvalio Opštini Gornji Milanovac na podršci u organizaciji dve značajne manifestacije u Takovu koje su se održale tokom ove godine, jednu – kojom je promocija podoficira vraćena u istorijsko Takovo, i drugu – kada su podeljene zastave za dve najelitnije jedinice Vojske Srbije, padobransku i specijalnu brigadu.

Zamenik komandanta Komande za obuku, brigadni general Jelesije Radivojević, čestitao je prisutnima ovaj značajan jubilej.

Brigadni general, Jelesije Radivojević

“Želim da vam odam posebno priznanje na vojničkom odnosu, disciplini, organizaciji i korektnom radu. Svedoci smo da nas ove godine, od sredine februara, davi ova pošast i nesreća u obliku Kovida 19. I danas smo u specifičnom rasporedu, sa maskama na distanci, vodeći računa da očuvamo sebe, svoje porodice, zajednicu, a samim tim i vojsku. Moramo i dalje ostati disciplinovani, odgovorni, uporni u radu, i da i dalje sa zadvoljstvom i ponosom mogu da kažem kad idem u Gornji Milanovac da idem u ozbiljnu jedinicu. Nije bitan kapacitet, ni broj ljudi, bitan je kvalitet” – rekao je u svom obraćanju brigadni general Radivojević.

Osim pripadnika vojske, događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Opštine Dejanom Kovačevićem, ugledni privrednici i direktori javnih preduzeća i ustanova sa područja našeg grada, kao i sveštenstvo crkve „Svete Trojice“.

 

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *