Obeležen proboj Solunskog fronta

 15.septembar je ustanovljen za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prema sećanju na proboj Solunskog fronta.

Ovim povodom na bistu vojvodi Živojinu Mišiću na Trgu kneza Mihaila vence su položili Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac I predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije uz prisustvo  pripadnika  Vojske Srbije.

FOTO/GM PRESS

-Dan srpskog jedinstva, slobode I nacionalne zastave ustanovljen je kao praznik prošle godine, a slave ga Republika Srbija I Republika Srpska, kao znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine. Na današnji dan otpočela je opšta ofanziva-6 srpskih i 20 savezničkih divizija sa 550 topova krenule su u probijanje Solunskog fronta, u kojima je učestvovala Šumadijska divizija Druge armije sa Stepom Stepanovićem na čelu. Cilj uspostavljanja ovog praznika je jačanje jedinstva I sloge srpskog naroda, kako u Srbiji tako I u Republici Srpskoj i podizanje kulta nacionalne zastave – rekla je danas Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac.

Foto/ Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac

Od početka ofanzive srpska vojska uspela je da, kroz dva ešalona i dve svoje armije, probije liniju fronta i u prvom danu zauzme prostor oko Veternika, Dobrog polja i osvoji vrh Kozjak. U narednih 10 dana biva oslobođeno Skoplje. Za 45 dana od proboja, odučna spska vojska, znatno idući napred u odnosu na savezničke trupe, oslobađa čitavu Kraljevinu Srbiju, nakon čega se oslobađaju i sve prekodrinske teritorije gde je živeo srpski narod.

Foto/GM PRESS

Borci za slobodu sa područja Gornjeg Milanovca isticali su se svojom hrabrošću i preduzimljivošću, kako na čelu određenih vojnih formacija, tako i kao obični mali ratnici čiji podvizi se prepričavaju i danas.

GM PRESS/Mirjana Milićević

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *