Obeležena 80.godišnjica paljenja Gornjeg Milanovca

Polaganjem venaca na spomenik “Sloboda” na Trgu kneza Mihaila, obeležena je 80.godišnjica od paljenja Gornjeg Milanovca u Drugom svetskom ratu, Vence su položili predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i predstavnici Vojske Srbije.

-Prošlo je 80 godina od kako je naš grad uništen skoro do temelja.U  posleratnom peridu, Gornji Milanovac je uspeo da se uzdigne iz pepela i stekne epitet “privrednog čuda”. Obeležavanje ovog datuma možda se simbolično poklopilo sa promocijom podoficira koja se održava danas u Takovu, da nas podseti koliko je vojna snaga naše zemlje važna, kako nam se nikada ne bi ponovilo to što nas je zadesilo 1941.godine. Bez jake vojske nema jake države-rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac

Na današnji dan, pre 80 godina, oko 600 vojnika Trećeg bataljona 749.puka 717.divizije „Princ Eugen“, upalo je iz pravca Kragujevca u tadašnji gradić Gornji Milanovac, sa svega 3000 stanovnika.Za nepuna  dva sata čak 273 javna i privatna objekta su spaljena.

Foto:Arhiv Muzeja rudničko-takovskog kraja

– Ono što je još teže i tragičnije jeste da su toga dana 123 lica odvedena u kazamat kragujevačkih Šumarica, od toga 43 iz grada i 90 iz okolnih sela. Od čedrdeset troje Milanovčana, čak je trideset dvoje životom platilo 21.oktobra 1941.godine-streljani su. Neka je večna slava i hvala svim našim stradalima tog tragičnog dana-rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja

Gornji Milanovac je zajedničkim operacijama dva antifašistička pokreta-Ravnogorskog i Partizanskog  bio oslobođen 28.septembra 1941.godine, ali za kratko. Sedamnaest dana kasnije grad je potpuno uništen, naročito njegov centralni deo koji je bio najgušće naseljen.Tada su urbanisti doneli odluku da se na tom mestu uredi gradski park, koji i danas postoji.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *