Obeležena slava Gornjeg Milanovca i Crkve Svete Trojice

 

Jutros je u crkve Svete Trojice održana svečana arhijerejska  liturgija povodom praznika Silaska Svetog duha na apostole, slave Hrama Svete Trojice i gradske slave. Liturgiji je prisustvovao predsednik opštine Dejan Kovačević sa porodicom, koji je sa sveštenstvom crkve slomio slavski kolač.

Obeležavanju današnjeg praznika, osim brojnih vernika, prisustvovali su direktori javnih preduzeća i ustanova, privrednici, kao i predstavnici Vojske Srbije.

– Pedeseti dan nakon Vaskrsa a deseti dan od  Spasovdana, slavi se Sveta Trojica ili Duhovi.  Na taj dan spustila se blagodat Svetog duha u vidu ognjenih jezika na učenike Isusove, koji su potom krenuli po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo na sve svetske jezike. Radost je naša danas, draga braćo i sestre višestruka. Na prvom mestu jer slavimo rođendan crkve Hristove, zatim što naš Hram slavi danas zajedno sa gradom Gornjim Milanovcem ovaj praznik kao svoju slavu. Neka bi Gospod svima nama koji smo kršteni Svetim krštenjem, miropomazani Duhom Svetim podario svoje carstvo  nebesko , učinio nas po rečima Jovana Damaskina, naslednicima Božijim i sunaslednicima Hristovim. Pribrojao nas među istinske i verne sluge svoje i u ovom životu i u večnosti, sada i uvek i u sve vekove i vekova. Neka nas Sveti duh ozari, ispuni radošću i sačuva od svakog zla- poruka je propovedii koja se čula na današnjoj liturgiji. Nakon liturgije, u porti Crkve poslužena je trpeza ljubavi.

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GMPRESSFoto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *