Od danas 15.septembar državni praznik

Srbija i Republika Srpska danas slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 15.septembar je ustanovljen za datum ovog praznika prema sećanju na proboj Solunskog fronta. Isticanjem zastave Republike Srbije širom zemlje, obeležava se simbolično uspešna borba za slobodu ujedinjenih srpskih snaga.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja

     – Podržavam i pozdravljam takvu inicijativu i krajnje je vreme bilo da se okupimo oko jednog datuma i da upravo slavimo i podsetimo se na ono što nam je najpotrebnije, a to je sloga i jedinstvo. Nije slučajno izabran današnji datum za obeležavanje ovakvog praznika, jer je jedna od najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu počela da se odvija na današnji dan-rekao je za GM Press Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

15.septembra 1918.godine u 05:30h ujutru otpočela je opšta ofanziva-6 srpskih i 20 savezničkih divizija sa 550 topova krenule su u osvajanje Solunskog fronta. Srpska vojska uspeva da, kroz dva ešalona i dve svoje armije, probije liniju fronta i u prvom danu zauzme prostor oko Veternika, Dobrog polja i osvoji vrh Kozjak. U narednih 10 dana biva oslobođeno Skoplje. Za 45 dana od proboja, odučna spska vojska, znatno idući napred u odnosu na savezničke trupe, oslobađa čitavu Kraljevinu Srbiju, nakon čega se oslobađaju i sve prekodrinske teritorije gde je živeo srpski narod.

Borci za slobodu sa područja Gornjeg Milanovca isticali su se svojom hrabrošću i preduzimljivošću, kako na čelu određenih vojnih formacija, tako i kao obični mali ratnici čiji podvizi se prepričavaju i danas.

General Božidar Terzić nalazio se na čelu Ministarstva odbrane u Prvom svetskom ratu,dok je general Spasoje Tešić, u momentu probijanja Solunskog fronta, komandovao Prvim bataljonom 12.pešadijskog puka „Car Lazar“. Vojnik Sreta Sretenović,mitraljezac iz sela Semedraži svojom junačkom borbom je potpomogao oslobađanje Bitolja.

  • Podsećam naše sugrađane da je od 1912. do kraja 1918. godine oko 10 000 vojnih obveznika iz rudničko-takovskog kraja učestvovalo u ratnim operacijama, a svaki drugi se nije vratio svojoj kući. Tako da je ovo jako značajan jubilej u istoriji srpskog naroda, koji sadrži ono što je još Karađorđe započeo Bunom na dahije 1804.godine, a možda je sve to simbolično kroz ovaj dan i proboj Solunskog fronta pre 102 godine, doživelo svoj vrhunac i smisao. Ono što se desilo 15.septemba ima veliku snagu simbola i obavezuje sve nas da nastavimo koracima svojih predaka, ali u miru i uz trud da nikad više ne ratujemo-poručuje Marušić.

Pod okriljem današnjeg praznika, imena naših slavnih sugrađana i svih srpskih ratnika čuvaju se od zaborava i podsećaju na važnost jedinstva jednog naroda, koje u svim prilikama osnažuje i oslobađa.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *