Od petka nove mere u Crnoj Gori

Crna Gora će uoči pridruživanju EU digitalnom KOVID sertifikatu dobiti Nacionalnu digitalnu KOVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada objavi korigovane mere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako je ranije najavljeno, u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći će da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove, prenosi CdM.

Nacionalna digitalna KOVID potvrda, po uzoru na EU digitalni KOVID sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće podatke o tome da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv KOVID19 virusa, kao i datum i vreme negativnog PCR testa na KOVID19 virus, ne stariji od 72 sata.

KOVID sertifikat sadržaće i dokaz da je osoba preboljela KOVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa ili dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati).

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni KOVID sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod, a postoji i rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda.

Tanjug

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *