Od početka godine poginulo šestoro dece, nesavesni vozači uskoro bi mogli trajno da ostanu bez dozvole

Od početka godine u saobraćaju je poginulo šestoro dece, četvoro kao pešaci, jedno dete kao putnik u vozilu i jedno kao vozač bicikla, saopštava MUP.

Zato će ovih dana kontrole biti pojačane u gradovima gde je brzina ograničena na 50 kilometra na čas, a oko dečijih igrališta na 30 kilometara. U akciji će učestvovati 50 novih vozila sa kamerama koje će bez zaustavljanja beležiti prekršaje.
U prvih šest meseci povređeno je 544-oro dece od kojih 297-oro kao suvozači, kao pešaci 194 i kao vozači bicikla 49.

Zbog povećanja udesa sa trgagičnim posledicima MUP će preduzeti posebne mere i pooštriti kazne naročito na pešačkim prelazima. Kontrolisaće se i prevoz dece autobusima na more i u tranzitnim turama.
ama koje će bez zaustavljanja beležiti prekršaje.

„U autobusima u kojima postoje pojasevi, obavezno je njihovo korišćenje i autobus ne sme da krene dok se sva deca ne vežu“, navodi Boban Milenković iz MUP-a.

Stručnjaci upozorvaju da je brzina veća od 50 kilometara na čas naročito opasna za mališane.

„Skrećem pažnju vozačima da imaju u vidu da moraju da prilagode brzinu vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz“, navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Svi vozači koji pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci budu pravili takve udese krivično će odgovarati. A za teške slučajeve stručnjaci predlažu doživotno oduzimanje dozvole i kazne preko 20 godina.

RTS

foto -mojauto

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *