Održan 49. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije

Juče je održan 49. po redu Sabor narodnog stvaralaštva Srbije. Gornji Milanovac je po peti put bio domaćin ove manifestacije koja za cilj ima prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja pojedinih područja Srbije.

 – Ove godine je bilo planirano da na Saboru učestvuju 33 grupe iz preko dvadeset okruga naše zemlje. Međutim, Korona je uticala na to da se taj broj smanji, tako da ćemo večeras imati 27 grupa što pevača, što svirača, što igrača najboljih iz Srbije.To su izvanredni izvođači koji su odlukom stručnog žirija odabrani da učestvuju na ovoj manifestaciji – rekao je Srboljub Ninković, sekretar Saveza amatera Srbije.

Srboljub Ninković, sekretar Saveza amatera Srbije

Na ovoj smotri učestvovalo je i izvorno pevačko društvo “Crnućanka” iz Gornjeg Milanovca, koje se predstavilo slavskom pesmom “Raslo je drvo topolovo”.

 – Izvorna grupa Crnućanka učestvuje dugi niz godina na ovom Saboru, dok njen podmladak nastupa treći put. Postojanje ovakve manifestacije na republičkom nivou je veoma značajno, a posebno za našu opštinu koja može da organizuje ovakav događaj na kome prisutni mogu da vide različite muzičke i igračke tradicije od severa Srbije, pa sve do juga – izjavila je Ivana Todorović, etnomuzikolog, pevačko društvo “Crnućanka”.

Ivana Todorović, etnomuzikolog, pevačko društvo “Crnućanka”

Organizatori sabora su Savez amatera Srbije, Kulturni centar i Opština Gornji Milanovac, a podršku je pružilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Svečane diplome izvođačima uručio je narodni poslanik i predsednik Saveza amatera Srbije, Veroljub Arsić.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *