Održan koncert „Folklorištanceta“:Mali umetnici oduševili milanovačku publiku

Koncert „U jednom selu kraj reke Gruže“ u izvedbi polaznika „Folklorištanceta“ i organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac,  održan je sinoć u Velikoj Sali Doma kulture, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se proslavljao juče u Srbiji i Republici Srpskoj.

Kroz komad  koji je rađen po odlomcima iz romana „Torta sa pet spratova“ Dobrice Erića, mali umetnici su se predstavili gornjomilanovačkoj publici igrom i pesmom, glumom i recitacijom. Umetnički rukovodioci „Folklorištanceta“,Nevena Janković i Marija Maksimović ,uvežbavale su sa mališanima osnovne korake srpskih narodnih igara,a sudeći po aplauzima prisutnih, trud se i te kako isplatio.

-S obzirom na to da smo vežbali samo mesec dana za vreme letnjeg raspusta, prezadovoljna sam kako su se deca večeras pokazala.Bilo je i treme, neki od nijh imaju samo tri godine i prvi put su nastupili.Srarijima je ovo oproštajni koncert, pa roditelji kažu da su se sa puno emocija od jutros pripremali i da je bilo i suza. Oko dvadesetoro dece će nastaviti da igra u školama, a mi od oktobra očekujemo nove polaznike.Na koncertu su svi igrali  veseli i nasmejani, nisu grešili tekst. Ipak je prezahtevno da se nauči uloga, jer su mali glumci tek savladali čitanje.Zahvalila bih se i roditeljima, jer je naša uspešna predstava i njihova zasluga, redovno su dolazili na probe i u svemu nas podržavali -rekla je Nevena Janković, umetnički rukovodilac „Folklorištanceta“.

Nevena Janković, umetnički rukovodilac „Folklorištanceta“

U predstavi je učestvovalo 58 malih igrača i glumaca, koji su bili oduševljeni mogućnošću da javno pokažu svoje talente.

Pored „Folklorištanceta“, na koncertu su nastupili Izvorna pevačka grupa „Crnućanka“, koju predvodi etnomuzikolog Ivana Todorović i Prvi ansambl KUD-a „Šumadija“ ,pod rukovodstvom Bojana Šišovića.

Izvorna pevačka grupa „Crnućanka“

Članovi KUD-a „Šumadija“

 Organizatori su, uz srpske narodne igre, praćene melodijama tradicionalnih pesama, narodnu nošnju i stihove poznatog pesnika iz sela kraj reke Gruže,priredili Milanovčanima veče za uživanje i ujedno podsetili na vrednosti očuvanja nacionalnog identiteta,kao i zavičajne baštine.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *