Održana prva sednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Gornja sela“

Prva sednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Gornja sela“ održana je juče u OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima . Novoformirano društvo činiće  osam mesnih zajednica sa područja gornjomilanovačke opštine a sedište će biti u Pranjanima.

– Formiranje Dobrovoljnog vatrogasnog društva inicirano je pre par meseci. Na prvom zasedanju odabrana su tela predviđena Statutom i Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu, ali pred nama je dug put. Najpre je potrebno izvršiti selekciju među prijavljenim licima, proveriti njihovu zdravstvenu sposobnost, paralelno sa tim raditi na opremanju dobrovoljaca, kao i jedinice sa predviđenim sredstvima – vozilom i ostalom pratećom opremom. Sledeće što nas očekuje je obuka odabranih kandidata i tek nakon toga registracija u Agenciji za privredne registre – rekao je Milorad Dimitrijević, načelnik štaba za vanredne situacije.

                      Milorad Dimitrijević, načelnik štaba za vanredne situacije

Dimitrijević je izjavio da se početak rada Društva ne očekuje pre kraja ove, početka sledeće godine jer procedura je takva da zahteva određeno vreme.

 – Uspostavljanje Vatrogasnog društva je od izuzetnog značaja za ovaj kraj. Smanjuje se vreme upotrebe jedinica, koje je najbitniji faktor u lokalizovanju požara, a samim tim i potencijalne štete koja bi nastala. Tako da, sama činjenica da ćemo imati jedinicu, koja je 30, 40 kilometara bliža od onih u Čačku ili u Gornjem Milanovcu, daje nam mogućnost da pravovremeno reagujemo i pružimo pomoć našim meštanima – istakao je Milorad Dimitrijević.

Za predsednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Gornja sela” izabran je Čedomir Vujučić, za sekretara Milan Krunić, dok je za komandira spasilačke jedinice II kategorije izabran Dejan Tadić.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *