Održana svečanost povodom uspešno realizovane vežbe „Cyber Tesla 2021“,

-Tema ovogodišnje vežbe bila je odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora – rekao je između ostalog pukovnik Željko Đukić rukovodilac ovogodišnje vežbe Sajber Tesla i dodao da je u realizaciji učestvovalo 86 lica, pripadnika Ministartsva odbrane i Vojske Srbije, Nacionalne garde Ohaja, oružanih snaga Mađarske kao i predstavnici javnog I privatnog sektora.

Foto /GM PRESS

-Glavni specifikum ove vežbe je njen multinacionalni I multidisciplinarni karakter obzirom da obuhvata kako vojnu tako i civilnu komponentu. Zajedno sa parterima iz Nacionalne  garde Ohaja i Oružanih snaga Mađarske i predstavnicima državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora Republike Srbije, predstavnici Minsitarstva odbrane i Vojske Srbije su predhodnih nekoliko dana sa utvrđenim scenarijima i planom realizovali sinhronizovanu vežbu sa glavne lokacije u Gornjem Milanovcu i ostale dve, od kojih je jedna bila u Sjedinjenima Američkim državama a druga u Budimpešti – rekao je pukovnik Mile Vitezović, načelnik uprave za telekomonikaciju I informatiku J6 GŠ VS.

FOTO/pukovnik Mile Vitezović, načelnik uprave za telekomonikaciju I informatiku J6 GŠ VS

Prema rečima pukovnika Vitezovića glavni benefit ove vežbe je razmena iskustava posebno na međunarodnom nivou kao I das u ovogodišnji rezultati su izuzetni.

FOTO/GM PRESS

Želim da se zahvalim Ministartsvu odbrane zbog organizacije ovako predivnog događaja. Ovakva vrsta vežbe je veoma značajna zbog sigurnosti svih nacija. Cyber Tesla je pravi pokazatelj veština koje su nam potrebne da zaštitimo svoje mreže. One nemaju granice poput zemalja, one su povezane, umrežene I rade sve zajedno. Upravo zbog toga veoma je značajno da svi delujemo kao tim, zaštitimo svoje mreže I obezbedimo sigurnost, ne samo za svoju vojsku već I za građane koji koriste ove resurse. Zadovoljna sam što vidim da je osim vojske Vlada uključila I  I privatan sector i smatram da je veoma bitno da ove vežbe otvorimo I učinimo dostupnim za različite organizacije, koje imaju različite veštine I tačke gledišta kako bi zajednički stekli novo znanje I sposobnosti da prevaziđemo potencijalne pretnje- rekla je brigadni general Rebeca O’Conor SAD

FOTO/  brigadni general Rebeca O’Conor, SAD

Prisutni su danas imali priliku da se upoznaju sa Centrom informatike I veze u Gornjem Milanovcu kroz pozdravnu reč komandanta garnizonog mesta  potpukovnika Nenada Dražinca a zatim I da pogledaju praktični prikaz vežbe Cyber Tesla 2021. Osim učesnika vežbe I gostiju današnjoj svečanosti prisustvovao je I Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac kao I direktori pojedinih preduzeća.

GM PRESS/M.M.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *