Održano predavanje „Dostojevski o Bogu i čoveku“

Ove godine se obeležava 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti velikog ruskog pisca Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Tim povodom je eparhija žička, uz blagoslov Episkopa žičkog gospodina Justina, priredila zbornik radova „Iskušana misao Dostojevskog“. Na predavanju „Dostojevski o Bogu i čoveku“, koje je vodio urednik zbornika prezviter Aleksandar Jevtić, ova knjiga je sinoć predstavljena millanovačkoj publici. Ovaj zbornik sastoji se od 11 radova koje su napisali ljudi različitih profesionalnih opredeljenja, a svi se oni bave mislima i delom ovog ruskog književnika iz različitih uglova.

–  U ovom zborniku smo se potrudili da ostanemo dosledni karakteru Dostojevskog, koji je zaista bio jedan nesvakidašnji ljudski genij, svestranih interesivanja i obrazovanja. Njegovi kritičari i tumači su o njemu govorili da se nije znalo da li ide više u visine ili dublje u dubine njegovo poznavanje ljudske prirode. Crkva, kao neko ko se bavi čovekom, je u Dostojevskom prepoznala odličnog sagovornika na teme kojima se on bavio. U najkraćim crtama, Dostojevski je čoveka smatrao jednom mešavinom dobra i zla na kome uvek ostaje da odabere kojem će se carstvu prikloniti. Religija čini od čoveka ono što je njegovo osnovno naznačenje, a to je da postane sličan Bogu i zbog toga je Dostojevski toliko cenio Hrista kao ovaploćenog Boga koji daje smisao svakodnevnom životu – rekao je prezviter Aleksandar Jevtić, urednik zbornika.

prezviter Aleksandar Jevtić, urednik zbornika

Kako se Dostojevski bavio egzistencijalnim pitanjima, otac Aleksandar je podsetio na njegovu misao da logika i razum nisu dovoljni da daju smisao našem životu ukoliko nema večnog života, a to je Bog, što je upravo bila i tema jučerašnjeg predavanja.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *