Oprez, prilikom korišćenja čekova

Ako zaborave da su pisali čekove, a na računu ne obezbede sredstva za pokriće, platiće i kamatu za svaki naredni dan koji protekne bez dovoljno para na računu.

Samo izdavanje čekova, banke naplaćuju od 15 do 50 dinara po čeku, a pojedine zaračunavaju i „ležarinu“ pa svaki neupotrebljeni ček može mesečno da košta i do 30 dinara. U slučaju da budu ukradeni, izgubljeni, ili uništeni, vlasnik mora da ih oglasi nevažećim u službenom glasniku što košta 366 dinara po čeku, a potvrdu o tome odnese banci.

Poništeni su tek posle sudske pravosnažne odluke. Najskuplja je, međutim, varijanta ako se ček pusti, a vlasnik računa ostane bez primanja, pa bude naplaćena zatezna kamata za svaki „nepokriveni“ dan.

Dešavalo se da zbog zaboravljenog čeka kamata poraste i nekoliko desetina pa i stotina hiljada dinara, a vlasnici shvate da su nekada „pustili“ ček, kada dug već stigne do uterivača. Zato u Narodnoj banci Srbije kažu da klijenti banaka koji žele da plaćaju na ovaj način, treba da vode strogu evidenciju kada ispisuju čekove.

– Ako je izdat ček, a u momentu podnošenja na isplatu nije obezbeđeno pokriće, klijent će biti dužan da banci plati kamatu za svaki naredni dan do momenta kada izdavalac čeka obezbedi pokriće na računu u banci – objašnjavaju u NBS.

Foto/njuz.net

Novosti/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *