Osam miliona za učeničke i studentske stipendije

Opština Gornji Milanovac je i ove godine u budžetu opredelila sredstva za učeničke i studentske stipendije. Konkurs za učeničke stipendije je okončan, prispelo je 28, a prihvaćena je 21 prijava. Pet prijava nije ispunjavalo uslove konkursa, a dve su u postupku dopune dokumentacije. Učenici koji su ostvarili pravo na učeničku stipendiju, novčana sredstva mogu očekivati u narednom periodu.

Prema rečima Sandre Ralović, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, konkurs za studentske stipendije još uvek nije okončan, a studenti koji smatraju da na njih imaju pravo, prijave mogu podneti do 11. novembra.

Konkurs za studentske stipendije je još uvek u toku i on se završava 11. novembra, međutim, kako je to praznični dan, konkurs će biti zatvoren sutradan. Nakon toga, konkursna komisija će zasedati i doneće odluku“, izjavila je Sandra Ralović.

Budući da se u godišnjem budžetu opštine prošle, a i ove godine izdvajalo po osam miliona dinara, mesečni iznosi na koje učenici i studenti mogu računati određuju se po završetku oba konkursa.

„Imajući u vidu da je u toku izrada budžeta, videćemo da li će pojedinačni iznosi biti menjani. Mi u proseku imamo između 14 i 20 učenika i 80 studenata koji su koristili opštinske stipendije. Prethodne školske godine učenici su dobijali 3.500, a studenti u zavisnosti od stepena studija od 4.500 do 7.500 dinara za doktorske studije. Učenici i studenti stipendije primaju 10 meseci“, kaže Ralovićeva.

Učenici koji ispunili uslove konkursa i stekli pravo na opštinsku stipendiju, obavešteni su o pravu na tu novčanu naknadu. Do sada je oko 100 studenata podnelo prijave za stipendiju, ali iako konkurs nije završen, taj broj uvek bude manji, jer određeni broj akademaca konkuriše i za državne stipendije. Zakon o učeničkom i studentskom standardu propisuje da se oni mogu odlučiti samo za jednu.

Gordana Injac

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *