Osamnaesto izdanje zbornika „Slovo Ćirilovo“ izašlo iz štampe

Osamnaesti broj zbornika Biblioteke „Braća Nastasijević“, „Slovo Ćirilovo“, izašao je iz štampe. U tradicionalnom bibliotečkom izdanju kolažnog  tipa, predstavljene su aktivnosti gradske biblioteke tokom godine, a zbog  raznovrsnog sadržaja, letopis je rado čitan i tražen kod čitalačke publike, kažu u ovoj kulturnoj ustanovi.

I ovaj godišnjak vrlo je sadržajan, beležeći razne aktivnosti gradske biblioteke:  književne večeri, susrete sa najmlađima, saradnju sa školama, kao i nagrađene literarne radove sa književnog Konkursa „Tragom Nastasijevića“ kao i „Milanovačke crtice“ kapetana Miše Tanaskovića.

-Časopis je pokrenut sa jednom plemenitom idejom i zamišlju da se svake godine izađe sa letopisom, sa aktuelnim temama, aktivnostima i otkrivanjem lokalne tradicije, Nastasijevića, Dragiše Vasića i drugih. Glasilu je kumovao pokojni Joviša Zečević, sveštenik. Iako bibliotečka glasila insistiraju na objavljivanju stručnih radova, naš „Ćirilo“ je liberalniji, jer pored zvanične statistike, pruža i prostor onima koji se bave samostalnim istraživanjima. S tim u vezi, pomenuo bih rad istoričarke umetnosti Ane Jelić o crkvi brvnari  u Milanovcu, prethodnici današnje crkve, zatim, tekst o Rastku Petroviću, a tu su i radionice za srednjoškolce i čuvene „Milanovačke crtice“ kapetana Miše Tanaskovića, koje smo kompletirali. Crtice su sećanja  na neka davna, bezbrižna vremena, pozorište, predstave, kafane, naravno, kao radijuse svih gradskih dešavanja – rekao je Dejan Acović, bibliotekar naučnog odeljenja Biblioteke „Braća Nastasijević.“

Dejan Acović, bibliotekar naučnog odeljenja Biblioteke „Braća Nastasijević“, Foto/GM PRESS

Najnovije izdanje letopisa izlazi iz okvira usko stručnih prikaza, nudeći više prostora za istraživački rad  i  razmišljanja o mnogim temama.„Slovo Ćirilovo“ je obavezno izdanje biblioteke, koje se, bez obzira na, koje se rado priprema, a zbog svoje raznovrsnosti i bogatih književnih sadržaja, čitano je i traženo i u dijaspori.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *