Osma Međunarodna Slikarska kolonija u Trudelju: „Lepo je videti kako umetnost teče“

 

U zelenilu  Etno sela „Moj zavičaj“ u Trudelju, umetnici iz Srbije, Turske, Albanije, Nemačke, Crne Gore na Osmoj Međunarodnoj Slikarskoj koloniji, druže se, rade i izvode performanse. Uz muziku Partibrejkersa nastaju slike na velikom platnu, pa se u dobroj atmosferi i lepom okruženju radi se sa uživanjem. Inspiracija je neki ulovljeni trenutak, ruža ispod otvorenih prozora, zeleni breg u tišini. Priroda je najlepši stvaralac i inspiracija.

-Radujemo se što ponovo imamo goste, učesnike Kolonije. Mislim da ovaj kraj to zaslužuje, jer su to slikari s dušom. Kolonija nam je već postala tradicija koju želimo da održimo. Ove godine počela je ranije nego prethodnih godina, kada je obično bila krajem jula ili početkom septembra. Srce Šumadije, mir i lepota, a pre svega gostoprimstvo naših ljudi veoma pozitivno utiču na učesnike kolonije, kao i svih koji dođu u ovaj kraj. To se retko gde može sresti, verujte – kaže Ljiljana Mišić, vlasnica Etno sela „Moj zavičaj“ u Trudelju.

Ljiljana Mišić, vlasnica Etno sela „Moj zavičaj“ u Trudelju

Na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji koja je na radost učesnika i domaćina ponovo organizovana, gostuju i profesori  sa Univerziteta iz Turske.

– Profesor sam na Univrezitetu u Konji, koji je sa 80 000 studenata četrvrti po veličini u Turskoj. Šef sam katedre na Umetničkom odseku. Prvi put sam u Srbiji i Beogradu. Imam puno prijatelja slikara iz Beograda i sa Balkana. Zahvalio bih se organizatoru na izvanrednoj koloniji i odličnoj atmosferi. Imali smo tešku godinu sa koronom, ali ovo je pravo osveženje i veoma sam zadovoljan. Planiram da ponovo dođem u Srbiju i na Balkan, kao i da organizujem koloniju u Turskoj, čime bismo napravili most između Srbije i Turske – rekao nam je Orhan Džebreolu.

Orhan Džebreolu  Foto/GM PRESS

Slikarska Kolonija u Trudelju ima svetski duh i internacionalni karakter. Gabijela je iz Nemačke i učestvovala je u Likovnim kolonijama u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Turskoj, Egiptu, ali je uvek obraduje poziv za gostovanje u Srbiji.

-U Trudelju sam već treći put i ovde se osećam kao kod kuće. Volim da dođem, tu zajedno radimo i inspirišemo jedni druge. Dugo smo bili u karantinu u Nemačkoj, kao i vi  pa smo se uželeli ovih susreta i stvaranja na Koloniji – kaže Gabrijela.

Lepo je ponovo biti među  umetnicima, stvarati sa prijateljima i videti da umetnost teče,bez obzira na sve, kaže naša sagovornica.

Gabrijela Šafarsik,  Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *