Osnovna škola za odrasle iz Čačka vrši upis novih polaznika

Predstavnice Osnovne škole za  obrazovanje odraslih iz Čačka održale su danas  sastanak sa direktorom Centra za Socijalni rad Gornji Milanovac Draganom Vučićevićem i Ivanom Nikolićem, koordinatorom Roma na području gornjomilanovačke opštine.

Cilj sastanka je upis polaznika koji nemaju završeno osnovno obrazovanje, sa akcentom na pripadnike romske nacionalne manjine, kako bi se unapredio njihov položaj u društvu .Sticanje svedočanstva o završenoj osnovnoj školi omogućava dalje obrazovanje i stručno usavršavanje, kao i lakše pronalaženje posla.

-Osnovna škola za obrazovanje odraslih u Čačku verifikovana je 2008.godine i radi po programu funkcionalnog obrazovanja odraslih koji za tri godine mogu da završe celu osnovnu školu od prvog do osmog razreda.Podeljena je po ciklusima nastave-prvi ciklus je od prvog do četvrtog razreda, drugi je peti i šesti, a treći sedmi  i osmi razred.U okviru trećeg ciklusa predviđene su i obuke za stručnu osposobljenost.Upis traje tokom cele godine i školovanje je potpuno besplatno. Polaznici stiču funkcionalna znanja, ne koriste udžbenike, niti priručnike.Partneri naše škole u izvođenju funkcionalnog obrazovanja su Centar za socijalni rad i Nacionalna služba za zapošljavanje. Centar nam pomaže u pronalaženju lica koja nemaju u potpunosti završenu osnovnu školu, a Nacionalna služba isplaćuje putne troškove, u skladu sa nedeljnim brojem dolazaka na nastavu-rekla je Snežana Kujundžić, direktorka Osnovne škole za obrazovanje odraslih u Čačku.

Snežana Kujundžić, direktorka Osnovne škole za obrazovanje odraslih u Čačku

Nacionalna služba za zapošljavanje opredeljuje sredstva za obuke polaznika osmog razreda škole za odrasle, nakon čega se izdaju sertifikati o stručnoj osposobljenosti.

-Obrazovanje je ključ za izlazak iz siromaštva i sigurno definiše bolju integraciju Roma u društvu.  Ovakav vid školovanja značajan je za kasniji pronalazak adekvatnog posla i stvaranje boljih uslova za život-kaže Ivan Nikolić, koordinator Roma na području opštine Gornji Milanovac.

Ivan Nikolić, koordinator Roma

Program  funkcionalnog obrazovanja namenjen je licima starijim od  15 godina.Kako većina polaznika obavlja sezonske poslove ili je u radnom odnosu, nastava se prilagođava njihovim mogućnostima i potrebama, a časovi se održavaju najviše četiri puta nedeljno. Kroz predmete Odgovorno življenje, Digitalna pismenost, Preduzetništvo i Osnovne životne veštine , škola pruža neophodna znanja za snalaženje u daljem životu i radu.Po završetku osnovnog obrazovanja, mlađi od 17 godina mogu upisati redovnu srednju školu , dok stariji imaju mogućnost pohađanja vanredne.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *