Otvaranje izložbe „Rudničkih vidika“ večeras u Parohijskom domu

U protekloj 2020. godini, udruženje „Rudnički vidici“ svoje aktivnosti prilagodilo je celokupnoj situaciji, koja je prouzrokovana pandemijom virusa Kovid-19, uspešno je realizovalo tri izložbe slika u Gornjem Milanovcu, na Rudniku i u Atomskoj Banji Gornja Trepča i dve likovne kolonije.

Prvo je početkom juna u okviru obeležavanja gradske slave organizovana „2. Trojička likovna kolonija“ u Porti milanovačke crkve, učestvovalo je jedanaestoro slikara, među kojima i gosti iz Smederevske Palanke, Mošorina i Čačka, Na kolonije je nastalo 19 slika. Tema je bila „Ustaničko Takovo“ i „Gornji Milanovac“. Generalni sponzor kolonije bila je crkva Svete Trojice, a pomogli su nam i Kulturni centar, Stolarska radnja Radoš Marić iz Čačka i kineski tržni centar „Jug“.

U septembru smo realizovali 3. Likovnu koloniju „Na izvoru zdravlja“ u Atomskoj Banji, učestvovalo je osmoro slikara iz Gornjeg Milanovca i Čačka. Kao gosti kolonije u okviru akcije „Platno izazova“ slikale su Jasmina Mijailović i Mina Nikolić.

Naslikano je15 slika. sponzor kolonije bila je Uprava Atomske Banje.

Slike sa ove dve likovne kolonije biće izložene u Parohijskom domu crkve Svete Trojice od 10. do 18. juna, a 19 i 20. juna u porti crkve.

Otvaranje izložbe je 10. juna u 19.00 časova u sali Parohijskog doma. U programu otvaranja učestvuju pesnik Milan Bojović, zdravičar Milan Damljanović i pevačka grupa „Takovski eho“.

Sama izložba je najava ovogodišnjih aktivnosti udruženja.

Najpre od 17. do 20. juna u porti crkve realizujemo“3. Trojičku likovnu koloniju“ učestvuje 20 umetnika iz Novog Sada, Beograda, Mošorina, Smederevske Palanke, Svrljiga, Čačka i Gornjeg Milanovca. Na likovnoj koloniji biće organizovana akcija humanitane prodaje rukotvorina i predmeta primenjene umetnosti, a u cilju prikupljanja novčanih sredstava za “Fond za bolesno dete“ Cvenog krsta Gornjeg Milanovca.

U saradnji sa Kulturnom centrom i uz saglasnost porodice, ustanovili smo priznanje „Branko Nikolić – Popić“, za doprinos Likovnom stvaralaštvu i razvoju amaterizma Gornjeg Milanovca, koje će se od ove godine dodeljivati za vreme likovne kolonije.

Zatim početkom jula izložba slika, a sredinom avgusta višednevna manifestacija „Ulica zanatskog srca“ sa kreativnim radionicama u cilju rehabilitacije pacijenata u Atomskoj Banji. Onda opet u Banji u septembru u okviru obeležavanja slave banje „Male Gospojine“ 4. likovna kolonija „Na izvoru zdravlja“.

 

Kruna aktivnosti i ove godine biće manifestacija na Rudniku u prvoj polovini oktobra. Kada ćemo pored tradicionalnih kreativnih radionica sa decom Rudnika „Kad se ruke slože, sve se može“ organizovati i likovnu koloniju „Rudnička kraljica“, oslikavanje murala na zidu Doma kulture na Rudniku i prateći filmski i muzički program.
U okviru i ovih likovnih kolonija i kreativnih radionica planirane su humanitarne prodaje rukotvorina i slika, a u cilju prikupljanja sredstava za lečenje bolesne dece.

Ove manifestacije su podržane od Opštine Gornji Milanovac, crkve „Svete Trojice“, Kulturnog centra, Doma kulture na Rudniku, Uprave Atomske Banje, Hotela „Kraljica“, kompanije „Proleter-Metalac“, Stolarske radnje „Radoš Marić“, kineskog tržnog centra „Jug“, a očekujemo da se pridruže i drugi donatori.

Udruženje „Rudnički vidici“

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *