Opština Gornji Milanovac izdvojila 10 miliona dinara za samozapošljavanje

Opština Gornji Milanovac i Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala Čačak, raspisale su Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2021.godini koji je otvoren od 19. jula.

Subvencije za samozapošljavanje namenjene su nezaposlenima sa teritorije opštine Gornji Milanovac koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje-Filijale Čačak, Ispostave Gornji Milanovac i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

-Opština Gornji Milanovac već nekoliko godina subvencioniše samozapošljavanje.Na sajtu Opštine i sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje postoji lista delatnosti koje se ne subvencionišu.Iako trgovina nije oblast koja se subvencioniše, izuzetak su lica sa invaliditetom koja se opredele za  trgovinske poslove, s obzirom na to da je kod njih uži izbor zanimanja kojima se mogu baviti.Nakon što prođu obuku koju organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje i koja bi trebalo da bude organizovana naredne sedmice, zainteresovani konkurišu na obrascu koji mogu da preuzmu na sajtu opštine, ili na samom birou, gde je potrebno da podnesu i biznis plan. Sredstva koja se dobijaju dovoljna su da podmire obaveze budućeg preduzetnika u plaćanju doprinosa za godinu dana-rekla je Sandra Ralović, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Gornji Milanovac.

Sandra Ralović, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Gornji Milanovac

Subvencije se dodeljuju  u jednokratnom iznosu od 270.000,00 dinara, odnosno 280.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Za program subvencionisanja samozapošljavanja koji je početkom godine finansirala Republika Srbija bilo je zainteresovano oko 50 Milanovčana, a kako nisu svi mogli ostvariti pravo na mere, Opština Gornji Milanovac izdvojila je 10 miliona dinara za ovu namenu.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Odluka o odobravanju subvencija za samozapošljavanje donosi se na osnovu rang-liste, a nakon provere ispunjenosti uslova Javnog poziva i priložene dokumentacije i bodovanja podnetog zahteva sa biznis planom, u roku od 45 dana od dana isteka javnog poziva. U kategorije koje se prilikom podnošenja zahteva dodatno boduju spadaju mladi do 30 godina starosti, viškovi zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom, žene, žrtve trgovine ljudima, žrtve porodičnog nasilja, dugoročno nezaposlena lica, samohrani roditelji, supružnici iz porodica u kojima su oba supružnika nezaposlena.

Sve potrebne informacije dostupne su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanja i sajtu Opštine Gornji Milanovac.

Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 02.09.2021. godine.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *