Otvorena izložba „Mali formati“ Dušana Đokića

Izložba “Mali formati” Dušana Đokića, istaknutog umetnika, likovnog kritičara i istoričara umetnosti, otvorena je danas u 13 sati u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

Dušan Đokić je, pored brojnih drugih priznanja, pre dve godine dobio i priznanje ULUS-a, povodom izložbe samostalnih umetnika organizovane u znak obeležavanja 100 godina rada Galerije Cvijeta Zuzorić, za doprinos kulturi i likovnoj umetnosti. Milanovačkoj publici poznat je kao redovan učesnik Bijenala umetnosti minijature.

„On je učestvovao na skoro svim Bijenalima do sada i to mu je bila jedna od inspiracija, tako da sa zadovoljstvom predstavljamo deo njegovog rada iz ovog opusa. On je imao jednu ogromnu izložbu gde je predstavio preko 3000 minijatura, a ovde u Modernoj galeriji je izloženo nešto više od 400. Pozivam sve gornjomilanovčane da dođu, jer iako nije Bijenale, mi nastavljamo da ga promovišemo. Ta manifestacija traje više od 30 godina i definitvno je postala umetnički brend ovog grada“ – rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Tehnike koje koristi ovaj umetnik su raznolike, a prema rečima istoričara umetnosti Zdravka Vučinića njegovi minijaturni radovi upućuju na dojam kolorističkog konstruktivizma, koji se prostire od svetlih, sivih, preko diskretno obojenih, do nešto tamnijih, naglašenih, ekspresivno uspostavljenih, gestualno nanetih, čvrsto i dosledno sprovedenih vizuelnih prikaza.

„Dušan Đokić je veoma iskusan i priznat umetnik koji je u zenitu svog stvaralaštva želeo da se upusti u minijaturu i da istraži sve njene tajne koristeći različite likovne tehnike. Radi u crtežu, akvarelu, ulju, a najveći broj njegovih radova malog formata urađen je u grafičkoj tehnici“ – reako je Radiš Gačić, urednik likovnog programa KC GM.

Svi zainteresovani izložbu “Mali formati” u Modernoj galeriji mogu pogledati do 5. Marta.

Direktor KC GM ovom prilikom najavio je i izložbu prvog dela Zbirke Bijenala umetnosti minijature u Beogradu koja će biti otvorena 3. marta u Studentskom Kulturnom centru.

GM PRESS / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *