Otvorena prodajna izložba slika za Manastir Vraćevšnicu

Prodajna  izložba slika koju su organizovali Sestrinstvo manastira Vraćevšnica i Kulturni centar Gornji Milanovac s Božijim blagoslovom i blagoslovom Vladike žičkog gospodina Justina, otvorena je danas u velikoj sali Parohijskog doma u Gornjem Milanovcu, nastupom dečjeg horića Kulturnog centra “Raspevani cvetići.” Reč je o umetničkim delima koja su stvarana na ovogodišnjem Cvetnom slikarskom Saboru u Vraćevšnici, a sav prihod od prodaje slika namenjen je jednom od najlepših I najpoznatijih manastira rudničko-takovsog kraja.

-Verujem da će se dosta Milanovčana odazvati ovoj humanoj akciji i pred Božć učestvovati u darivanju Manastira Vraćevšnica. Ovo je lepa prilika da se uživa u umetnosti, ali i učini humano delo, pa pozivamo sugrađane na izložbu, iako je već nekoliko slika prodato –rekao je Dragan Arsić direktor Kulturnog centra.

Dragan Arsić direktor Kulturnog centra  Foto/GM PRESS

Iako zbog epidemijske situacije, ove godine izložba nije mogla da se održi u samom manastiru, organizatori nisu želeli da prekidaju rad Cvetnog Sabora.

-Prikupili smo sredstva, kupili materiaj i platna, pozvali umetnike. Odazvalo se petnaestak slikara, dobili smo tridesetak slika, pa smo rešili da, u susret praznicima, a i u dobrotvorne svrhe, organizujemo prodajnu izložbu, koja će sigurno imati dobar odziv. Očekujemo da ćemo sve slike rasprodati i time sakupiti sredstva za dalja ulaganja u manastir. Nastavljamo sa radom Cvetne kolonije i naredne godine, nadamo se ponovo u manastiru Vraćevšnica. Želimo da damo doprinos koji nije beznačajan, svaki put se vidi pomak, od prethodnih slika uspeli smo, zajedno sa manastirskim prihodima da ostvarimo jednu zanimljivu prodavnicu suvenira – rekao je Radoš Gačić, urednik likovnog programa Kulturnog centra.

Radoš Gačić, urednik likovnog programa Kulturnog centra Foto/GM PRESS

Vraćevšnica je najveća svetinja na području milanovačke opštine , kompletan manastir sa tradicijom dugom šest vekova, koji svakako zavređuje nastavak duhovnog i materijalnog ulaganja, kažu u milanovačkom Kulturnom centru. Postavka slika u Parohijskom domu trajaće nekoliko dana.

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *