Otvorena retrospektivna izložba radova iz Zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

Retrospektivna izložba radova iz Zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, povodom tri decenije postojanja ove manifestacije, otvorena je danas u 13 časova. Izložba je postavljena u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja u saradnji sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.

Foto: GM Press

Zbirku Bijenala čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u vlasništvu Bijenala. Prva izložba organizovana je pre 30 godina, a nastala je po uzoru na sličnu manifestaciju malog formata u Torontu, na kojoj je naš umetnik Milan Miletić dobio jednu od nagrada. Na njegovu ideju i inicijativu, zajedno sa tadašnjim predsednikom milanovačkog Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Nebojšom Savovićem Nesom, pokrenuta je prva izložba pod nazivom ,,Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti’’.

,,Na prvoj izložbi su se odazvali umetnici iz čitave Jugoslavije, ali nije mi ni na kraj pameti padalo da će Bijenale tokom godina da preraste i dobije međunarodni karakter. Evo, traje već 30 godina, meni je drago što se ta ideja nije ugasila i što još uvek postoji interesovanje da se održi ova manifestacija. S obzirom na to da postoji jedna velika zbirka radova sa svih dosadašnjih bijenala, postoji i ta ideja da se otvori galerija ili muzej minijature, što bi bila jedna specifičnost u ovoj zemlji, a nisam čuo da u svetu postoji takva institucija. Trebalo bi tu ideju malo pogurati i raditi na tome narednih godina. Bila bi to velika stvar za ovaj grad i za ovu državu’’, istakao je Milan Miletić.

Foto: GM Press – Milan Miletić, pokretač bijenala – slikar

Postavku izložbe čine najreprezentativniji radovi Zbirke, a Zbirka broji preko 1.500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog, i vizuelnog stvaralaštva. Osim radova nagrađenih i pohvaljenih autora, predstavljeni su i radovi koje Umetnički savet vrednuje kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Foto: GM Press

Veliki značaj Bijenala je i u tome što na izložbama u proseku učestvuju umetnici iz 30-40 zemalja sveta sa svih kontinenata. Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije, Kulturni centar Gornji Milanovac, uz pomoć opštine i Ministarstva za kulturu, nastavlja misiju jedinstvene i jedne od najprestižnijih manifestacija umetnosti malog formata u svetskim razmerama.

,,Međunarodno bijenale umetnosti minijature je nešto što je svetskog karaktera i što je jedan od brendova Gornjeg Milanovca’’, rekao je na otvaranju izložbe Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.

Foto: GM Press

Prisutnima se obratio i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić, koji je istakao da mu je velika čast što se i pre 30 godina na istom mestu održala prva izložba, ali i što cela manifestacija i dalje traje. O samoj izložbi, Zbirci i radovima govorio je istoričar umetnosti Radoš Gačić, a sve prisutne na kraju pozdravila je i zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić.

Foto: GM Press

Na 14 dosadašnjih izložbi učestvovalo je preko 8.000 umetnika sa oko 12.000 radova. Retrospektivna izložba radova iz Zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti minijature biće otvorena do 12. decembra, a naredne 2020. godine, za nešto više od 5 meseci, biće otvoreno jubilarno 15. Međunarodno bijenale umetnosti minijature.

Kristina Ponjavić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *