„Ovaj grm će vreme da osuši“

Spomen kompleks u Takovu, Muzej „Drugog srpskog ustanka“ i autentična crkva brvnara, najpoznatije su turističke znamenitosti rudničko-takovskog kraja. Mesto i kolevka moderne srpske države, na samo petsto metara od isključenja petlje autoputa „Miloš Veliki,“ je prema rečima Nikole Petakovića, turizmologa, hodočašće za posetioce i domaće goste kojih je kako kaže, sve više.

Šetnja i obilazak Spomen kompleksa u Takovu je prilika da se setimo i podsetimo mesta i temelja istorije današnje moderne države. Na listi šta videti i posetiti, kada je milanovačka opština u pitanju, prema rečima našeg vodiča, Takovo je svakako broj jedan.

-Takovo je simbol ne samo našeg kraja, nego čitave države. Istorijski značajno i dragoceno mesto koje bi trebalo bar jednom godišnje posećivati, jer je ovde izvojevana sloboda od viševekovnih turskih osvajača. Situacija sa virusom uticala je na celokupnu turističku delatnost, pa i na rad Muzeja „Drugog srpskog ustanka“. Iako grupne ekskurzije nisu bile dozvoljene, imali smo svakodnevne individualne posete i obilaske muzeja, kojima se nadamo i ove godine. Kako ide lepše vreme, očekujemo veliki broj posetilaca kako Spomen-parka, tako i Muzeja– kaže Petaković.

Nikola Petaković, turizmolog

Priroda  je prema rudničko-takovskom kraju bila darežljiva, dajući mu zelenilo Šumadije, visinu Rudnika i prirodne atrakcije koje su turistima interesantne. Pored Takova, naš sagovornik predlaže i uzvišenje Ostrvicu, Ravnu goru, izletište Rajac, Rudnik koji postaje sve popularnija destinacija, brda za planinarenje, Manstire Vraćevšnicu i Vujan i Norvešku kuću, jedan od simbola Gornjeg Milanovca.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *