Ove sezone veći broj vakcina protiv gripa

Milanovački Dom zdravlja prati sve preporuke Ministarstva zdravlja i instituta za javno zdravlje Batut. S tim uvezi, očekuje se nabavka većeg broja vakcina protiv sezonskog gripa, što će pomoći u trijaži pacijenata ukoliko dođe do drugog talasa epidemije korona virusa na jesen. Prema rečima vd direktora Doma zdravlja, doktora Aleksandra Čivovića, svi zdravstveni radnici će najverovatnije morati da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, a vakcina se preporučuje i starijim sugrađanima.

– Tražili smo značajno veći broj vakcina protiv sezonskog gripa u odnosu na prethodne godine kako bi mogao de se vakciniše veći broj ljudi zaposlenih u javnim ustanovama, vrtićima, školama i preduzećima – rekao je za GM Press dr Aleksandar Čivović, vd direktor Doma zdravlja, dodajući da su iz Doma zdravlja spremni za takav rad, ukoliko dođe do drugog talasa epidemije zarazne bolesti Covid -19.

Prema rečima dr Predraga Šutića, vd direktora milanovačke Opšte bolnice, jesen i zima su periodi karakteristični za infekciju virusom gripa, a masovnijim vakcinisanjem omogućila bi se tačnost dijagnostikovanja i odvajanja virusa gripa od virusa korona, ukoliko dođe do respiratornih infekcija.

dr Predrag Šutic, vd direktor Opšte bolnice

– Ukoliko ste vakcinisani protiv sezonskog gripa a desi vam se respiratorna infekcija, onda će lekari moći da isključe virus influence, odnosno gripa. – kaže dr Predrag Šutić i dodaje – udruživanje ova dva uzročnika može dovesti do promašaja u dijagnostici, pa se zato predlaže što masovnije vakcinisanje protiv sezonskog gripa. 

Iako se epidemiološka situacija na području milanovačke opštine popravlja, a kliničke slike pacijenata sa Korona virusom blaže, poštovanje epidemioloških preporuka i dalje je na snazi. Odgovornim ponašanjem i korišćenjem ličnih zaštitinih sredstava čuvamo svoje ali i zdravlje svojih bližnjih, prijatelja, kolega.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u Centralnoj emisiji DAN koja se na programu TV GM PLUS emituje u 18:30, 20:00, 22:00 i tačno u ponoć.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *