Pacijenti u Opštoj bolnici uglavnom sa teškom kliničkom slikom

Poslednjih 10 dana u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu ponovo je zabeležen porast broja hospitalizovanih inficiranih korona virusom i uglavnom su u pitanju pacijenti sa teškom kliničkom slikom.

Na lečenju u Opštoj bolnici trenutno su smeštena 52 pacijenta. U poslednja 24 sata na lečenje je primljeno 5 , 1 lice je otpušteno na kućno a jedno je preminulo.  2 Pacijenta su i dalje na kiseoničkoj high flow terapiji. Kod jednog je primetno poboljšanje stanje i smanjuje se količina kiseonika koja je uključena u okviru terapije. Na Grudnom odeljenju smešteno je 20 a na Internom i Neuruloškom po 16 pacijenata.

-Zbog popunjesti kapaciteta u Batajnici, poslednjih dana pacijenti se  upućiju u Covid bolnicu u Kruševcu. Poslednja dva transporta su obavljena u nedelju a u pitanju su pacijenti 1966. i 1991. Godište. Trenutno se na bolničkom lečenju uglavnom nalaze starije osobe sa teškom kliničkom slikom ali ima i mlađih lica. Skoro 95% pacijenata je sa obostranom upalom pluća, a na Odeljenje su smešteni nakon 10-15 dana lečenja i kontrola preko Covid ambulante – kaže dr Predrag Šutić, direktor Bolnice. Prema njegovim rečima od ukupnog broja hospitalizovanih vakcinisano je pet pacijenata, od kojih je troje primilo obe doze i niko od njih nema težu kliničku sliku.

Imajući u vidu da su pacijenti uglavnom članovi porodica ali neretki su slučajevi da su u pitanju lica iz komšiluka što govori u prilog tome da je mnogo brži tok širenja zaraze od početka pandemije a klinička slika je ozbiljnija u odnosu na sve dosadašnje amplitude.

Popunjenost Grudnog i Neurološkog odeljenja u ovom trenutku  je 100%  a Internog oko 60%. Još uvek nisu otvoreni svi kapaciteti ovog odeljenja kako bi postojala mogućnost lečenja i non covid pacijenata.

Prema rečima direktora Bolnice šest medicinskih radnika  trenutno je u izolaciji zbog korona virusa. Šutić kaže da je do sada vakcinisano 139 medicinskih radnika , deo  zaposlenih primio je i revakcinu a  20 čeka poziv za vakcinaciju, što znači da je u ovom trenutku oko 50 % osoblja prošlo postupak imunizacije.

GM PRESS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *