Petra Lazović: Želja i trud pobeđuju prepreke

Petra Lazović, učenica je osmog razreda OŠ „Momčilo Nastasijević“ a ono po čemu se izdvaja od svojih vršnjaka je ljubav prema skijanju i brojni uspesi koje u ovom sportu postiže, na ponos porodice i čitavog grada.

Petra skija od svoje trece godine i ta ljubav se postepeno razvijala. Prva instruktorka skijanja bila joj je Marija Matić,  bivsa takmicarka, koja je Petri usadila ljubav prema skijanju i upravo zahvaljujući ovoj devojčici osnovala je ski klub “MM” za koji Petra trenutno skija. Trener naše sugrađanke je  Milorad Bocic kako je rekla za GM PRESS,  velika joj podrska.

– U toku ove godine sam prilično napredovala i sto se tiče tehnike skijanja ali i fizički. Iskreno mi se vise dopada staza na Kopaoniku, ali moram da kazem, mozda je razlog tome sto većinu treninga odrađujemo na Kopaoniku pa te staze poznajem do najsitnijih detalja. Treniram celu zimu na Kopaoniku a u toku godine treniramo na glečerima, uglavnom u Austriji. Ove godine sam prvi put bila i u Holandiji na treningu u Ledenoj hali. Pripreme za takmičenja traju cele godine. Takmičarski deo počinje tokom zime, tako da do tada završavamo  letnje i jesenje pripreme na glečeru a forma se tempira na treninzima na Kopaoniku. Ova sezona je završena sa Državnim prvenstvom a mene start nove sezone očekuje već za Uskrs treningom u Austriji –kaže Petra.

FOTO/Privatna arhiva

Petra vredno radi i trenira, kako kaže, najteže joj pada rano ustajanje a treninzi se održavaju u svim vremenskim uslovima. Ipak, volja i želja su dovoljno jaki motivi da se prevaziđu i povremene poteškoće.

– Ove godine sam postala član Atima pionirske reprezentacije Srbije. Samim tim sam učestvovala na nekoliko međunarodnih trka. Neke od njih su se održavale na Kopaoniku a išla sam i na trku u Zagreb, koja se održavala na Sljemenu. Učestvovala sam i na trci Pinocchio u italijanskom mestu Abetone. Na obe trke sam ostvarila zadovoljavajuće rezultate. Pinocchio je jedna od najvaznijih decjih trka u Evropi. Možda bi imali u ovoj sezoni jos više trka da je situacija sa Covid-om to dozvolila. Do sada nisam imala povreda a sto se tiče straha naravno da osecam i strahiI tremu ali onog trenutka kad stanem na start nema više mesta za to. Tada samo razmišljam kako sto  brže da pređem stazu.  Roditelji me ne opterećuju  svojim strahovima, sigurna sam da su  zabrinuti ali sam ja pošteđena toga – naglašava Petra.

Petrina omiljena skijašica još od detinstva bila je amerikanka Lindsey Vonn a od kada je ona prestala sa skijanjem dopada joj se stil  Petre Vlhove..

Od Uskrsa Petru čeka nova sezona, treninzi na glečerima. Do decembra bi trebalo da ima preko 60 dana na snegu. Još ovu godinu skija u mlađiim  (pionir) kategorijama a vec sledece godine prelazi u kadetsku kategoriju, sto podrazumeva jos jače treninge. Ako bude uslova Petra se nada da će ucestvovati na više međunarodnih trka gde bi sticala iskustvo za FIS takmičenja u kadetskoj kategoriji koja je očekuju.

-Za 10 godina vidim sebe I dalje u skijanju, nadam se da cu pre toga imati puno trka,puno medalja, puno trka u Svetskom kupu  a nadam se i učestvovanju na nekoj zimskoj olimpijadi. To je svakako moj cilj.  Ako budem trenirala jako i verovala u sebe, nije nemoguce i ostvariti –zaključila je Petra Lazović.

GM PRESS

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *