Poboljšanje uslova života slepih i slabovidih u Gornjem Milanovcu

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Moravičkog okruga sa sedištem u Čačku, obeležila je danas Svetski dan belog štapa na Trgu kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu.  Prema zvaničnim podacima ovog Udruženja, 68 Milanovčana svrstano je u kategoriju slepih i slabovidih lica.

Svetski dan belog štapa u Gornjem Milanovcu
Foto: GM Press

Lica sa ovim vidom invaliditeta, na teritoriji naše opštine, kao glavne probleme, između ostalog, navode nedostatak zvučne signalizacije na semaforima i infrastrukture u vidu taktilnih pešačkih staza. U narednom periodu, prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića, ovi problemi bi trebalo da se reše.

„Društveno uključivanje ovakvih lica je isto veoma neophodno. Ja mogu da obećam od Nove godine, kada se ukine zabrana zapošljavanja, prvo šta ćemo uraditi je da ćemo te kategorije invalidnih lica i zaposliti“, istakao je Kovačević.

Svetski dan belog štapa u Gornjem Milanovcu
Foto: GM Press

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Dejan Tomić, naglasio je da je licima sa ovom vrstom hendikepa, osim odgovarajuće infrastrukture u gradu, potrebno razumevanje i svest građana.

„Ovo je prvi put otkako Organizacija postoji, od 1956.godine, da obeležavamo Svetski dan belog štapa u Gornjem Milanovcu. Došli smo na ideju da to pokrenemo jer zadnjih par godina imamo dobru saradnju sa opštinskim rukovodstvom ovde i želimo da Milanovčani primete ljude sa ovim problemom u svom okruženju“, rekao je Dejan Tomić.

Svetski dan belog štapa u Gornjem Milanovcu
Foto: GM Press

Današnji događaj upotpunili su i mališani iz PU ,,Sunce’’ pa su njima, a i drugim prisutnima, podeljeni kratki priručnici za videće osobe sa savetima o pristupu slepim osobama. Simboličnom šetnjom slepih i slabovidih Trgom kneza Mihaila obeležavanje Svetskog dana belog štapa u Gornjem Milanovcu je završeno.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *