Počela raspodela kreča poljoprivrednicima sa teritorije Gornjeg Milanovca

Opština Gornji Milanovac, pored direktnih ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, deo sredstava izdvaja i za kalcifikaciju zemljišta. 305 tona kreča biće podeljeno poljoprivrednicima u cilju smanjenja kiselosti zemljišta.

kalcifikacija3
Foto: GM Press

„To je jedna hemijska mera, gde se poljoprivrednim proizvođačima koji imaju kisela zemljišta distribuira krečni materijal, koji će pomoći da se Ph vrednost zemljišta smanji. Poljoprivrednicima sa teritorije opštine Gornji Milanovac biće raspoređeno 305 tona kreča, nakon Javnog poziva na koji su se poljoprivredni proizvođači javljali“, istakla je Milka Nedeljković, Šef kancelarije za poljoprivredu.

Ovakve programe opština sprovdi u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Čačka, gde već nekoliko godina poljoprivrednici nakon analize zemljišta dobijaju upute kako i na koji način da smanje kiselost njiva.

kalcifikacija1
Foto: GM press

„Na osnovu uzorkovanja svih rezultata koji su dobijeni, proizvođačima je dodeljena adekvatna mera kreča. Ovo danas je već peta tura kako distibuiramo kreč“, naglasila je Nedeljković.

Poljoprivrednici su preuzeli količine na osnovu analize svojih parcela, a kreč će rasporediti po njivama čim vremnski uslovi budu dozovljavali oranje, koje je u ovom slučaju, najadekvatnija agrotehnička mera. Prema njihovim rečima ovaj program raspodele kreča ima veliki značaj jer su retki proizvođači koji bi mogli to sami da finansiraju.

Katarina Bjelić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *