Počeli Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu

Otvaranjem izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića (produkcija Kulturni centar), u subotu 26. septembra na 97. godišnjicu od rođenja velikog srpskog i jugoslovenskog glumca, počeli su Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu.

Uz fotografije i plakate, koje su nastale tokom snimanja brojnih Mijinih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, postavku čine i lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za ovu izložbu.

Postavka je realizovana je u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Narodnim pozorištem u Beogradu, RTS-om, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije. U proteklih sedam godina izložbu su mogli da vide posetioci najvećih filmskih i pozorišnih festivala u Srbiji, kao i u okruženju (Pula, Hravatska).

Inače, Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišnu, filmsku, likovnu, vizuelnu i muzičku umetnost, ali i oblasti kulturnog nasleđa koje se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje ove građe.
Od brojnih programima koji će biti realizovani do 9. oktobra 2020. godine u okviru manifestacije “Dani Mije Aleksića” izdvajamo projekciju filma “Čovek iz hrastove šume” (2. oktobar / 20 sati) i predstavu “Nečista krv” (7. oktobar / 19 sati) u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.
Gordanu Kičiću ovogodišnjem dobitniku nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”, priznanje će biti uručeno u subotu, 3. oktobra u 19 sati na svečanoj projekciji filma “Realna priča”.

 

GM PRESS / KC GM

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *