Počelo oslikavanje crkve Svetog Ilije u Kamenici

Nikada u svom postanju porta i crkva Svetog Ilije u selu Kamenica ispod Maljena nije bila uređenija niti lepša.

Ova svetinja podignuta je pre 102 godine i za koju godinu zaokružiće 105 godina svog postojanja. Taj jubilej dočekaće u potpuno novom svetlu, obnovljena, uređena i oslikana. Oslikavanje je tek na polovini i bio je to razlog što su se juče u porti ovog hrama okupili prijatelji ove svetinje koji žele da pomognu da se radovi na oslikavanju ikona što pre obave.

Sveštenik Dalibor Milošević samo je jedan u nizu sjajnih popova koji su upravljali ovom crkvom i od kako je rukopoložen u to mesto, mnogo je okrepio i sredio ovo selo.

Molitveni ručak u Kamenici, foto: GZS

Ova svetinja nije samo crkva već i svojevrsna istorijska čitanka jer je u njoj mnoštvo spomen obeležja koja svedoče o stradanju naroda ovog kraja u borbi za slobodu, od Prvog Svetskog rata pa do poslednjih stradanja u Bosni i na Kosovu.
Plejada sjajnih sveštenika službovala je u Kamenici.

Ostaće upamćeno najmanje pet sveštenika od podizanja hrama, stariji narod ovde još uvek pamti Rajka Nedića koji je 1943. streljan zajedno sa svojim sinom u Petrovskoj blokadi, zatim Milojka Petrovića koji je dao veliki doprinos podižući parohijanski dom pored ove svetinje, nakon kojeg je n aslužbu došao Drago Ljubičić jedan od poznatijih sveštenika u ovom delu Srbije koji je sazidao zvonaru, iza njega stigao je Dragoljub Šišović da bi danas u ovoj svetinji služio sveštenik Dalibor Milošević.

Veliki broj meštana podržao je sveštenika Dalibora Miloševića dajući učešće u oslikavanju crkve a svi oni koji žele da se priključe ovoj akciji mogu se obratiti lično ocu Daliboru.

GZS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *