Počeo Međunarodni susret varoških pozorišta „Takovske cveti“

Treći Međunarodni susret varoških pozorišta “ „Takovske cveti“  otvoren je sinoć u Gornjem Milanovcu. Susret je takmičarskog karaktera, a u narednih sedam dana biće odigrano 8 predstava, različitog žanra i pozorišnog izraza, od kojih je pet u takmičarskom delu.

Ovu sada već tradicionalnu manifestaciju otvorio je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac, koji je pozdravljajući prisutne rekao:

-Dobro došli u grad umetnosti, grad Bijenala umetnosti minijature, Filmskog festivala „Kratka forma“, Sabora violinista Srbije, Srpskog festivala svetske muzike i Međunarodnog susreta varoških pozorišta „Takovske cveti“. Grad pod Rudnikom ugostiće narednih dana najbolja pozorišta iz Srbije i regiona, goste iz Republike Srpske, Slovenije i Ruske federacije. Plemeniti ciljevi i zadaci susreta su otkrivanje mladih i talentovanih autora i pozorišnih delatnika kao i privlačenje šire javnosti pozorišnoj umetnosti i savremenoj dramaturgiji. Zato „Takovske cveti“ nose ideju humanizma, duhovnosti i čovečnosti.

U takmičarskom delu Susreta nastupiće:  – BAG teatar iz Boljevca sa predstavom NE IGRAJ NA ENGLEZE, UKC iz Smederevske Palanke sa predstavom EPITAF, Pozorište ,,Raša Plaović”, Ub sa predstavom DAVITELj PROTIV DAVITELjA,,– Amaterski dramski studio „DASKE“ iz Laktaša, Republika Srpska sa predstavom AU ŠTO JE DOBAR POS’O i – Harelkin teater iz Postojine, Slovenija sa predstavom “A, E, I”u režiji Nenna Harelkina.

Predstave iz takmičarksog dela  po konkursu je odabrao reditelj Milanovačkog pozorišta Branko KNEŽEVIĆ, a najbolje proglasiće Ivana DIMIĆ, dramaturg i pisac – dobitnica NINOVE nagrade, i dugodišnji direktor Ateljea 212, direktor drame Narodnog pozorišta, a obavljala je i funkciju zamenika ministra kulture u Vladi RS.

Gost Trećeg međunarodnog susreta TAKOVSKE CVETI je pozorište ,,Na bedemu” iz Volokolamska, gradska oblast Moskve, Ruska Federacija. U čast pobednika oni će izvesti predstavu SEDAM ČINIJA, SEDAM KAŠIKA, autorke Nine SEMJONOVE i rediteljke Olge BURAKOVE.

Inače, pred Milanovčanima je sinoć odgrana LABUDOVA PESMA (Labudova pesma- A. P. Čehov, Sokratova odbrana i smrt- Platon) koju je na scenu postavio Branko Knežević, a koja je u junu ove godine, na 16. Internacionalnom festivalu amaterskih pozorišta u Laktašima dobila nagradu kao najbolja predstava, a Knežević nagradu za najbolju mušku ulogu.

Milanovačko pozorište će večeras  u 20 sati natupiti sa predstavom SILVIJA (A.R. Garnija), reditelja Branka Kneževića.
Tokom trajanja Susreta, u holu ispred velike sale Kulturnog centra biće izložena postavka kostima Milanovačkog pozorišta pod nazivom „Niti“, kostimografa Biljane Knežević. Autor postavke je Danica Vučetić.

GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *