Pogodnosti studiranja u malom mestu

Visoka tehnička Mašinska škola strukovnih studija iz Trstenika gostujući danas u Tehničkoj školi „Jovan Žujović“ u Gornjem Milanovcu predstavila je program i smerove strukovnih studija u trajanju od tri godine.

Kao deo Akademije strukovnih studija Šumadije, Visoka tehnička mašinska škola strukovnih studija iz Trstenika, prepoznala je Gornji Milanovac kao grad razvijene privrede kome bi trebalo predstaviti svoj studijski program, kao i mogućnosti zapošljavanja i sticanja radnog iskustva nakon trogodišnjeg školovanja na ovoj visoko-obrazovnoj instituciji.

-Odsek Trstenik nudi školovanje na tri studijska programa na osnovnim studijama: Proizvodno mašinstvo sa dva odseka – Mašinsko inženjerstvo i Hidraulike pneumatika, Drumski saobraćaj i Informacione tehnologije. Studenti koji završe ova tri programa lako se zapošljavaju, a u poslednjih nekoliko godina kao veoma atraktivan pokazao se studijskii program Drumski saobraćaj koji nudi niz mogućnosti za zaposlenje nakon završetka studija. To znači da naši diplomci mogu biti predavači teorijske obuke u auto školama, veštaci i procenitelji štete, mogu se baviti dijagnostikom, organizacijom drumskog saobraćaja, špedicijom- rekla je Ljiljana Pecić, profesor Akademije Strukovnih studija Šumadija, odsek Trstenik.

Foto/Ljilana Pecić, profesor Akademije Strukovnih studija Šumadija, odsek Trstenik.

Što se tiče studenata Informacionih tehnologija, osnovni nivo studija omogućava im da nauče principe projektovanja informacionih sistema, upravljanje radom računarskih centara, projektovanje računarske mreže, i rad na njihovom održavanju, baze podataka, programiranje, dizajniranje sajtova i izrada mobilnih aplikacija, a  sva ova znanja uobličuju se na Master studijama.  Za zainteresovane buduće studente, prema rečima profesorke Pecić, postoje dva načina studiranja.

-Za studente na budžetu na raspolaganju je nov Učeničko-studentski dom koji za smeštaj i hranu na mesečnom novou iznosi 7000 dinara. Takođe, škola je omogućila studiranje iz radnog odnosa; vežbe se organizuju nedeljom, a tokom radne sedmice drže se onlajn predavanja – rekla je naša sagovornica.

Kada su u pitanju samofinansirajući studenti, pogodnost studiranja je plaćanje školarine u ratama, koja na odseku u Trsteniku iznosi  60 000 dinara. Svim studentima omogućeno je korišćenje benefit kartica u restoranima, kafićima, prodavnicama garderobe i sportskim centrima.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *