Pojačane kontrole saobraćaja, novi automobili sa kamerama beležiće svaki prekršaj

 

Od kako su mere oko korone popustile, saobraćajna policija ima pune ruke posle. Ove nedelje 40 nasilničkih vožnji, 20 pod uticajem narkotika za volanom i oko 80 teže alkoholisanih na teritoriji Srbije. Zato će i za vikend, ali i sledeće nedelje, biti pojačane kontrole saobraćaja i to alko-testom i testom na droge, naročito posle 23 časa.

Najavljeni su u kontroli novi automobili sa kamerama koji prepoznaju registarski broj i beleže učinjeni prekršaj u pokretu. Spremljeno je 30 automobila presretača za sve pravce koridora i policija želi da negativne trendove i teške saobraćajne udese predupredi.

„Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobraćajnih prekršaja, one dokumentuju i to da li je vlasnicima vozila istekla registracija i u narednom periodu biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentovanih saobraćajnih prekršaja“, kaže Boban Milinković iz MUP-a Srbije.

Prilikom svakog zaustavljanja patrole saobraćajne policije će meriti nivo alkohola, a tamo gde je sumnjivo i prisustvo narkotika.

Dešava se često, naročito kod mlađih od 20 godina, da voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a da im se u automobilu pridruže ostali drugovi i drugarice.

U tom slučaju nova vozila koja mogu da vrše identifikaciju lica, automatski će obavestiti prvu stanicu policije i roditelje. Ako se pretresom utvrdi da suvozači kod sebe imaju marihuanu, koakain ili nešto slično idu u zatvor sa vozačem.

„U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi i na proveru indentiteta lica, odnosno na poveru vozila“, kaže Milinković.

Policija posebno upozorava vozače motora da ne voze i piju. Neki zaustavljeni i isključeni iz saobraćaja kažu da je to deo uživanja i folklora koji nigde na svetu nisu zabranjeni.

Međutim, prošle godine svaki treći bolnički krevet na ortopediji bio je zauzet sa nekim ko je vozio motocikl ili moped. MUP moli motocikliste da, pored izbegavanja pića, nose i zaštitnu opremu.

 

Rts/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *