Pokrenuta kampanja „Za komšiluk bez nasilja“,nasilje nije privatna stvar

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokrenulo je zajedno sa UNDP kampanju „Za komšiluk bez nasilja“, sa ciljem da i profesionalni upravnici i okruženje prepoznaju nasilje, pruže podršku žrtvama i nasilnike prijave, izjavila je danas savetnica za rodu ravnopravnost Gordana Gavrilović.

„Kao komšije smo skloni da pozovemo policiju i prijavimo glasnu muziku ili ako se dete igra u stanu iznad ili ako komšija pomera nameštaj, ali zato nećemo da odreagujemo ako čujemo vrisak žene u stanu pored“, rekla je Gavrilović za K1 i dodala da je to jedan od razloga pokretanja kampanje.

Ona je istakla da je država tu da donosi zakone i strategije, te da je normativni okvir dosta unapređen, ali da u borbu protiv nasilja nad ženama, kao pošasti celog društva, mora da se uključe svi – kako državne institucije, tako i međunarodni partneri, nevladine organizacije, mediji, ali i svaki građanin i građanka.

„Istraživanja kažu da svaki četvri mladić i svaka deseta devojka misle da jedan šamar nije nasilje, a svaka deseta mlada osoba misli da je devojka koja je obukla mini suknju i usku majicu sama kriva ako je napadnu. Takođe, 29 odsto žena smatra da je nasilje privatna stvar“, navela je Gavrilović, a saopšteno iz Ministarstva.

Ističe da su to ozbiljni signali da na rešavanju tog problema mora biti uključena celokupna zajednica i da se edukuje javnost da prepozna šta je sve nasilje.

„Za sada Beograd, Niš i Novi Sad učestvuju u akciji, cilj nam je da uključimo sve lokalne samouprave, da se što više profesionalnih upravnika priključi. Podsetiću i da smo profesionalne upravnike uveli kroz Zakon o stanovanju koji je usvojen u mandatu ministarke Zorane Mihajlović i drago mi je da smo ostvarili saradnju sa njima i u ovoj oblasti“, rekla je Gavrilović.

Dodala je da su žene danas ohrabrene i da više prijavljuju nasilje, ali da u situacijama kada to nije moguće svi kao društvo moramo da se uključimo i podržimo ih.

Svedoci smo, kaže, da su neke žene tek posle nekoiko godina smogle hrabrosti da prijave nasilnike, bilo da je reč o Petnici, školi Mike Aleksića ili nekom drugom slučaju.

„Nasilje se danas više prijavljuje, žene su ohrabrene, ali u situacijama kada im je teško da nasilnike prijave, bilo iz straha za svoju i bezbednost svoje dece, ekonomske zavisnosti, osećaja krivice ili straha od stigmatizacije, tada je važno da se uključimo mi, odgovorni smo, ne smemo okretati glavu pred nasiljem“, izjavila je ona.

Upravnici zgrada koji žele da se pridruže akciji i da u svom komšiluku istaknu uputstva za prijavu nasilja u porodici mogu se javiti na imejl adresu communication.rs@undp.org i biće im dostavljeni besplatni primerci.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama” koji sprovodi Vlada Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost u partnerstvu sa UN agencijama (UNDP, UN Women, UNICEF i UNFPA) i uz finansijsku podršku Vlade Švedske sa ciljem stvaranja društvenog i institucionalnog okruženja koje doprinosi nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Tanjug/GM PRESS

FOTO/Politikaplus

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *