Polaganjem venaca obeležena 82. godišnjica smrti generala Terzića

Na današnji dan,1939.godine, u Oficirskom domu u Beogradu, preminuo je slavni Milanovčanin Božidar Terzić. Bio je komandant, major, ađutant kraljev, ministar vojni, armijski đeneral.  Danas je, polaganjem venaca na Gradskom groblju u Gornjem Milanovcu na porodičnu grobnicu Terzića, obeležena 82. godišnjica smrti generala Terzića. Vence su položili predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac Lazar Nikolić, predstavnici Vojske Srbije, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

General Terzić je rođen 7.septembra 1867.godine u Gornjem Milanovcu, od oca Petra i majke Jerine. Rano ostaje bez oca, pa se majka sama stara o njemu, trudeći se da mu obezbedi najbolje školovanje. Pripada generaciji koja je prva pohađala tek osnovanu milanovačku gimnaziju.Uspešno završava Vojnu akademiju i nakon usavršavanja u Nemačkoj, počinju da se ređaju uspesi u njegovoj sjajnoj vojničkoj karijeri. Bio je učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Komandovao je 12.pešadijskim pukom Car Lazar i Šumadijskom divizijom prvog poziva. 6.decembra 1915.godine postao je ministar vojni u Vladi Nikole Pašića. Nakon penzionisanja, reaktiviran je i odlikovan činom armijskog đenerala. Pored zasluga u vojnim operacijama Kraljevine Srbije, nije zaboravljao ni svoj rodni grad.

 – Iako je proveo malo vremena u rodnom kraju, gajio je prema njemu veliku ljubav i starao se za njegov napredak. Bio je član i predsednik Upravnog odbora “Udruženja Rudničana” u Beogradu. Juna 1938. godine posetio je milanovačku Gimnaziju i, kao njen nekadašnji đak, direktoru Vojislavu Maksimoviću predao 275 knjiga i 30 obveznica državne ratne štete u vrednosti od 50 000 dinara. Tom prilikom osnovan je i fond pod nazivom “Zadužbina majke Jerine i sina joj Božidara Terzića, armijskog generala”. Pored Gimnazije, general je pomagao i hram Svete trojice, a u Gornjim Banjanima, rodnom selu njegove majke, podigao je vodovod – rekla je Nataša Polomac Petković, etnolog

Nataša Polomac Petković, Muzej rudničko – takovskog kraja

Armijski đeneral, Božidar Terzić, sahranjen je 1.oktobra 1939.godine na groblju u Gornjem Milanovcu, u pratnji od oko tri hiljade ljudi koju su predvodili crkveni zvaničnici i predstavnici vojnih i civilnih vlasti.

GM PRESS/Jovana Lekić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *