Poskupljenje struje – uvećani računi u januaru

Cena električne energije za domaćinstva će biti skuplja za 3,9 odsto, kako je ranije saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Odluka o poskupljenju struje stupa na snagu, a uvećani računi stići će na naše adrese u januaru, kada se i obračunavaju decembarske obaveze. 

S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva u rasponu od 2.500 do 3.500 dinara, to znači da će računi biti veći za 100 do 110 dinara. Ipak, povećanje cene zavisi od toga koliko mesečno trošite i u kojoj tarifi završite obračunski period.

Sugrađani sa kojima smo danas razgovarali i pitali ih šta misle o ovom poskupljenju, uglavnom su rekli da nije mnogo poskupelo, ali kada se gleda na duže staze, nije ni zanemarljivo. Svako poskupljenje je, kako kažu, atak na njihov budžet, ali će račune redovno plaćati, kao i do sada. Neki pak navode da je sve drugo poskupelo, pa što onda ne bi i električna energija.

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. U najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *