Posle decenije priprema „Riznice crkava i manastira Rudničko-takovskog kraja“ pred Milanovčanima

Izložba „RIZNICE CRKAVA I MANASTIRA RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA“ u okviru projekta Muzeja rudničko-takovskog kraja, koja je obuhvatila  istraživanja, evidentiranja i proučavanja rizničkih dragocenosti crkava opštine Gornji Milanovac predstavljena je u Galeriji Muzeja.

Ova izložba je jedna od retkih u novijoj istoriji gde su  autori Ana Ranković i Ana Cicović posle gotovo decenije istraživanja  sabrale  vredne predmete  koji se tiču  materijalne crkvene kulture 18. i 19. veka, rekao je za GM PRESS dr Vuk Dautović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, vrsni poznavalac crkvenih riznica srpskih bogomolja.

dr Vuk Dautović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

-Mi nemamo često priliku da vidimo ovako kvalitetnu izložbu koja je na jednom mestu sabrala gotovo čitavu crkvenu istoriju jednog kraja. Ljudi iz Milanovca i okoline svakako treba da dođu da pogledaju ove predmete koji pripadaju domenu liturgijskog, nalaze se u oltarima i riznicama crkava pa svakako pri posetama lokalnim bogoljama ti predmeti nisu vidljivi. Na jednom mestu možete videti zbirku koja je dostojna bilo kom  crkvenom muzeju u regionu – istakao je Dautović i dodao – Na osnovu svega izloženog može se doneti zaključak da su naši preci imali veoma lepo oblikovan crkveni život. Mnoge praznine u nauci koje su do sada postojale vezane za ovo područje, autori ove izložbe su svojim radom popunile.

Inače, autori izložbe pripremaju knjigu koja će iz štampe izadji do sredine septembra, do kada će I postavka biti izložena. Među koricama će se naći još više podataka I detalja iz „RIZNICE CRKAVA I MANASTIRA RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA“.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *