Poslednjih godina unapređen rad milanovačke Službe hitne medicinske pomoći

Evropsko udruženje za urgentnu medicinu ustanovilo je 27.maj kao Dan urgentne medicine. Cilj obeležavanja ovog datuma je buđenje svesti o važnosti unapređenja rada i organizacije službi koje se bave pružanjem hitne medicinske pomoći.

Služba hitne medicinske pomoći u Gornjem Milanovcu postoji od 1985.godine. Donacijama Vlade republike Srbije  i Ministarstva zdravlja, kao i uz pomoć lokalne samouprave znatno je poboljšan kvalitet rada ove jedinice.Od 2017.godine služba funkcionišeu novim prostorijama,opremljenim savremenim aparatima koji su neophodni da se građanima pruži adekvatna medicinska pomoć u urgentnim situacijama.

-Imamo daleko bolje uslove za rad nego ranije. Radim već 29 godina i sećam se kad sam počeo da smo imali jedan jednokanalni EKG. Sada imamo monitoring i možemo da primimo vitalno ugrožene pacijente, da im odmah uradimo sve vitalne parametre. Imamo ambulantu za reanimaciju, dobili smo novi defibrilator, EKG aparat,tako da su uslovi za rad jako dobri– kaže dr Aleksandar Paunović, specijalista urgentne medicine.

dr Aleksandar Paunović, specijalista urgentne medicine

Dom zdravlja Gornji Milanovac nedavno je od Ministarstva zdravlja dobio i sanitetsko vozilo opremljeno po svim evropskim standardima, pa je time unapređen i terenski rad Službe hitne pomoći i omogućeno brže reagovanje.

– Svim kolegama koje rade u urgentnim službama, bilo da rade u službama hitne medicinske pomoci, na urgentno-prijemnim odeljenjima, ili u urgentnim centrima,čestitam evropski Dan urgentne medicine, sa željom da imamo što manje pacijenata-poručio je dr Paunović.

U  milanovačkoj Službi hitne pomoći  trenutno je zaposleno 11 lekara, od kojih je 6 specijalista urgentne medicine. Uprkos povećanom obimu posla u toku pandemije, tim uspeva da odgovori na sve zahteve sugrađana.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *