Poštanski službenici danas obeležavaju Svetski dan pošte

Svetski dan pošte ustanovljen je s ciljem promovisanja značaja javne poštanske službe u unapređivanju komunikacije između ljudi i naroda. Odluka o proslavi praznika doneta je na kongresu Svetskog poštanskog saveza (Universal Postal Union) u Tokiju 1969. Tada je dogovoreno da se praznik slavi svake godine 9. oktobra, u znak sećanja na dan osnivanja Saveza.

Svetski poštanski savez je osnovan 1874. godine u Bernu , a Srbija je imala čast da bude jedna od zemalja osnivača ove organizacije.
Reč  je o međunarodnoj organizaciji koja koordinira poštanske politike i pravila između zemalja članica, a time i svetski poštanski sistem.
Srpska pošta je nakon ukidanja austrijskih konzularnih pošta 1868. godine samostalno obavljala međunarodni poštanski saobraćaj, što je pored geografskog položaja i kvaliteta poštanskih i telegrafskih usluga, doprinelo da delegacija Kneževine Srbije bude pozvana da prisustvuje osnivačkom kongresu Svetskog poštanskog saveza. Iako još uvek nije bila u potpunosti nezavisna država, Srbija je bila jedna od 22 zemlje koje su osnovale ovu međunarodnu organizaciju.
Jedan od delegata bio je i Mladen Ž. Radojković, sekretar poštansko-telegrafskog odeljenja, koji je u ime Srbije potpisao ugovor.

Pošta Srbije se, kao i većina državnih pošta u svetu, 9. oktobra svake godine pridružuje proslavi Svetskog dana pošte.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *