Povratak mladih na selo: Kako do kuće uz pomoć države  

 

Kao pomoć ruralnom razvoju Ministarstvo za brigu o selu nedavno je raspisalo javni konkurs za kupovinu kuća na seoskom području za mlade koji imaju manje od 45 godina: bračne parove, ili one u vanbračnoj zajednici, poljoprivredne proizvođače, kao i za sve mlade koji se opredele da gradsku buku zamene seoskom idilom i životom na selu.

-Što se tiče lokalne samouprave opštine Gornji Milanovac, već nam se javlja izvestan broj zainteresovanih kako bi sa raspitali o uslovima Javnog poziva. Prvi korak koji treba preduzeti, jeste da zainteresovani kupac pronađe kuću na seoskom područnju i prodavca od koga će je otkupiti. Kuća treba da je uknjižena, da je u katastru i ida je zgrađena po propisanim standardima. Kada potencijalni kupci nađu kuću na seoskom području, potrebno je da se jave jedinici lokalne samouprave, nakon čega komisija izlazi na teren i zajedno sa Poreskom upravom određuje njenu tžišnu vrednost. Maksimalnan iznos subvencije za kupovinu kuće sa okućnicom je 1. 200 000 dinara, a viši iznosi se ne prihvataju. Ono što je karakteristično kada nam se jave mlađi parove koji ispunjavaju uslove i koji imaju mogućnost da rade onlajn, jeste da traže kuće u blizinu autoputa. Iskoristila bih priliku i da apelujem na meštane, da, ukoliko znaju za kuću koja se prodaje u selu da nam se jave kako bismo povezali prodavce i kupce – rekla je Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

 Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu  opštine Gornji Milanovac  Foto/GM PRESS

Bespovratna sredstva ne odnose se na opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, kao ni za gradjevinske radove za adaptaciju.

Jedan od uslova konkursa  je da potencijalni kupci kuće na selu nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da nisu nepokretnost prodali ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

Takođe, oni koji konkurišu za sredstva ne smeju biti sa prodavcem kuće koju kupuju u krvnom,kao ni u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu.

Rok za podnošenje prijave je od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, najkasnije do 1. novembra  a dokumentacija se predaje Ministarstvu za brigu o selu. Eektronski obrazac koji se predaje mora biti potpisan i od jedinice lokalne samouprave, odnosno predsednika. Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava, kažu u Kancelariji za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *