Predavanje o mogućnostima međureligijskog dijaloga

U trpezariji manastira Vraćevšnica danas je, u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac, a uz blagoslov Episkopa žičkog Justina i sestrinstva manastira, održano predavanje „O pomirljivosti i nepomirljivosti religija sveta“. Profesor dr Darko Tanasković, nekadašnji upravnik Katedre za orijentalistiku i ambasador Srbije pri Unesku, govorio je pred oko stotinu okupljenih posetilaca.

„Ja sam većeras pokušao da razmišljam na nešto drugačiji način. Same religije, kao takve, niti se mogu, niti ih treba miriti. Ljudi treba da se pomire. Setimo se šta je govorio naš počivši Patrijarh Pavle, na krajnje jednostavan, a istovremeno najsloženiji način u pogledu mogućnosti dostizanja tog ideala, a to je „budimo ljudi“. Ukoliko imamo snage da ponovo budemo ljudi, da u drugome, i pored svih razlika koje nas dele i koje su realne, prepoznamo čoveka, i nastojimo da razgovaramo na nivou naše potrebe da živimo zajedno i da živimo bolje, onda postoji šansa za pomirenje, bez obzira na religijsku pripadnost.“ – poručio je profesor Tanasković.

darko tanaskovic
Prof. dr Darko Tanasković, Foto: GM Press

Istakao je i da do pomirenja ne može doći dokle god nastojimo da ubedimo jedni druge da je ispravno samo ono što mi mislimo. Ukoliko nastavimo da insistiramo na tome, živećemo i dalje u paralelnim svetovima.

Pred publikom je nastupio i inkluzivni dečji hor Kulturnog centra „Raspevani cvetići“ koji vodi Slađana Popov. Nakon predavanja, okupljeni su još neko vreme sabirali utiske u prijatnom ambijentu porte manastira „Vraćevšnica“, uz prigodno posluženje.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *