Predsednik opštine najavio Odluku u vezi istraživanja ruda na teritoriji opštine Gornji Milanovac

Dejan Kovačević, predsednik opštine najavio je za sledeće zasedanje Skupštine  predlog Odluke koji će se naći pred odbornicima a odnosiće se na najavljena geološka istraživanja na području gornjomilanovačke opštine.

Kako je naveo danas  Odbornička grupa „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“ danas je po drugi put podnela nepotpunu tačku Dnevnog reda,samo zato da bi je ekploatisali kroz medije – rekao je Dejan Kovačević predsednik opštine  i dodao da smatra neverovatnim da Milisav Mirković, koji je na čelu opštine bio 6 godina a pre toga 30 godina radio u opštini, ne zna kako se piše odluka.

-Iako smatram da ovakva odluka možda nije ni potrebna, predložićemo je iz razloga što je sve preraslo u politikanstvo. Postavlja se pitanje,  zbog čega neko pre dve godine kada je izdata dozvola za novo istraživanje na Rudniku, koje je radio Contango  koji inače ekploatiše rude, nije postavio pitanje da li je to ekološki opravdano? Zato što jako dobro posluju, dobri su prema lokalnoj zajednici, prema zaposlenima i niko nije postavio pitanje. Hoću da kažem da pitanja koja se danas postavljaju, jedino imaju politički razlog, ne postoje utemeljeni razlozi u struci zbog kojih bi bila postavljena. Takođe, u predhodnom periodu kada je rađen Plan generalne regulacije mogao je neko da u taj plan uvrsti rečenicu „zabranjena sva geološka itraživanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac“ – kaže Kovačević.

On kaže da se kroz razne teorije zavere provlači se i priča da će doći neko da istražuje litijum, radiće se bušotine i to će izazvati katastrofu, odmah će se sve zagaditi. Do sada je  hiljadu bušotina na teritoriji gornjomilanovačke opštine  rađeno zbog arterijskih bunara, koje delom finansira država a delom lokalna samouprava. U najvećem broju slučajeva nije pronađena voda, pa su bunari zatrpani.

-Šta će istraživanjem biti ugroženo? Ne govorim sada o eksploataciji, već o istraživanjima. Eksploatacija je posebna tema o kojoj treba da se priča, sa jedne strane da se stavi dobit a sa druge da vidimo da li postoji razlog da budemo zabrinuti. I to će delom tretirati naša skupštinska odluka, šta kada dođe do toga. Možda će se završiti na tome da u Pranjanima nema ništa. Možda na tome da na Rudniku ima zlata, što bih ja lično voleo,da iskoristimo prirodni resurs sa jedne strane, a sa druge da sačuvamo ekologiju i životnu sredinu –istakako je predsednik opštine i dodao –Odluka koju ćemo predložiti pokazaće kako se brine o zaštiti životne sredine, a i sve što ulažemo u opštini Gornji Milanovac govori u prilog tome da svakodnevno vodimo računa o sredini u kojoj živimo. Poput nove kotlarnice koja će biti na bio masu, obezbeđenog novca za prečišćač, 15 kanalizacija na seoskom području  za koje smo završili projekte, zatim divlje deponije koje redovno uklanjamo, uprkos tome što JKP u svakom selu ima kontejnere, sve to govori da itekako brinemo o zaštiti životne sredine u opštini Gornji Milanovca –zaključio je Kovačević.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *