Predstava “Policajci” oduševila Milanovčane

Pozorišna predstava “Policajci”, poljskog autora Slavomira Mrožeka čiju režiju, potpisuje reditelj i glumac Milanovačkog pozorišta, Branko Knežević,odigrana je sinoć u Domu kulture. Komad je izveden u okviru manifestacije “Dani Mije Aleksića” koju organizuju opština Gornji Milanovac i Kulturni centar u čast velikana srpskog glumišta Milosava Mije Aleksića koji je u predstavi svojevremeno tumačio lik policijskog narednika, provokatora.

U dalekoj, dalekoj budućnosti… u jednoj bezimenoj zemlji, u jednom bezimenom gradu u kom žive bezimeni građani, pripadnici slepo lojalnog bezimenog naroda, ostao je samo još jedan čovek koji misli drugačije. I – on je zatvoren.

Zaverenik-zatvorenik, bivši borac za slobodu uhapšen prilikom neuspelog pokušaja atentata na generala, odjednom odlučuje da odustane od svog antivladinog delovanja i prelazi na drugu stranu potpisivanjem vernopodaničkog akta. Ipak, gubitak poslednjeg protivnika vlasti donosi neslućene probleme…

– Nama je jedan ovakav komad nedostajao  na repertoaru, trebao nam je pisac kao Mrožek koji o ozbiljnim temema govori na jedan fin i ironičan način sa dosta mere i ukusa. Okolnosti su se poklopile tako da nam se Ivan pridružio, pa smo dobili glavnu ulogu koja je nedostajala. Želeo bih da napomenem da smo išli na to, da se, kao što je Mrožek pisao, skoncetrišemo na samu srž i suštinu dela, a ne na njegovu određenu aktuelnost. Delo je aktuelno ili nije i ono se potvrđuje ili ne potvrđuje kroz vreme, a ovo se delo potvrdilo kao izuzetno kvalitetno. Ovo što mi igramo nema nikakve veze sa stvarnošću. Ako je publika pronašla nekakve sličnosti i asocijacije, to znači da smo na dobrom putu da pokrenemo teme za razmišljanje. Sve naše predstave su,takve, bezvremene, bilo da je u pitanju Čehov, Platon, Molijer i drugi. Nadam se da će se „Policajci“ još dugo izvoditi  –rekao je Branko Knežević, reditelj i glumac u predstavi.

Branko Knežević, reditelj  Foto/GM PRESS

 Komad “Policajci” doneo je Mrožeku svetsku slavu 50-ih godina prošlog veka, ali je zbog svojih političkih stavova, veći deo života proveo u emigraciji u Evropi. Komedija, puna apsurda i groteske, ponovo je aktuelna nakon sedamdeset godina, što samo potvrđuje da je napisana za sva remena.

Odlična glumačka ekipa nasmejala je publiku, sjajnom izvedbom ovog ironičnog I fino upakovanog pozorišnog komada.

Predstava “Policajci” prvi put na prostorima nekadašnje Jugoslavije izvedena marta 1960. godine u zgradi “Borbe”. Komediju je režirao Branko Pleša, a lik policijskog narednika, provokatora je tumačio Mija Aleksić.

Foto/GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *